eur:
395.98
usd:
359.46
bux:
0
2024. szeptember 12. csütörtök Mária

McLaren uralom nyitott Monacóban

A tradícióknak megfelelően már a csütörtöki napon megkezdődött a Forma-1-es világbajnokság monacói hétvégéje. Az első szabadedzésen a világbajnoki címvédő Fernando Alonso volt a leggyorsabb, megelőzve csapattársát, Lewis Hamiltont. Az idei négy versenyből hármat nyerő Ferrarik az ötödik és nyolcadik helyen végeztek.

Az első szabadedzést meglehetősen aktívan kezdték a pilóták, ám egy-egy felvezető kör után mindenki visszakocogott a boxba. A nyüzsgésre jellemző, hogy 10 perc elteltével már csak a két Williams és a két Ferrari nem gördült pályára.

Az első mért körre így is több, mint negyed órát kellett várni. Ekkor Jarno Trulli a Toyotával állított fel egy 1:23,999-es alapidőt, majd azt folyamatosan gyorsulva 1:20,215-re javította. Lewis Hamilton is letette névjegyét Monacóban: egy 1:19,258-as körrel átvette a vezetést, majd 1:18,686-ra javította a legjobb időt.

Ralf Schumacher csapattársát megelőzve feljött a második helyre, Fernando Alonso pedig 1:20,191-es nyitókörrel a harmadik pozícióba került.

Christian Albers alatt megállt a Spyker, így az autó kiemeléséig az edzést megszakították. Ekkor már csak a két Ferrari nem volt kint a pályán. Az újraindítás után így elsők között jöttek ki a pályára.

Presztizscsaták

Felipe Massa első mért köre a hetedik helyre volt elég, Kimi Raikkonen a 12-dik idővel rendelkezett. A BMW-s Robert Kubica a második helyre jött fel, míg Massa második mért körével már a második helyen állt, Raikkonen pedig a negyedik leggyorsabb volt.

Fél óra elteltével az élen Hamilton, Massa, Fisichella, Kubica, Raikkonen sorrendben álltak a versenyzők. Felipe Massa következő körével átvette a vezetést (1:18,537).

Hamilton azonban visszaállt az élre (1:17,601), Alonso a harmadik helyre jött fel. Kubica sem hagyta magát: a világbajnokot megelőzve ismét a harmadik helyre került. Alonso javított, feljött a második helyre.

A sorrend ekkor Hamilton, Alonso, Massa, Raikkonen, Kubica, Fisichella volt. Egy másodpercen belül csak az első négy pilóta állt. Az edzés felénél a pálya kissé elcsendesült, csak Jenson Button rótta a köröket magányosan.

A pihenő után Massa feljött a második helyre, majd Alonso 1:16,973-as idővel az élre állt. Raikkonen csapattársát megelőzve a harmadik időt autózta, így a sorrend az élen egy óra elteltével Alonso, Hamilton, Raikkonen, Massára változott.

A BMW-s Nick Heidfeld a Ferrarikat megelőzve felzárkózott a harmadik helyre, közvetlenül a két McLare-Mercedes mögé.

Az utolsó percekben aztán felgyorsultak az események: Fisichella feljött a negyedik helyre, ám a gyors kör után a Renault is megadta magát, majd Webber Williamse is lerobbant. Így az első szabadedzés végeredménye: Alonso, Hamilton, Heidfeld, Fisichella, Raikkonen, Webber, Rosberg, Massa lett.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.12. csütörtök, 18:00
Hiller István
a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője, a párt választmányi elnöke
Fontos emberek jártak Kijevben, meghallgatásra találhat Ukrajna legfőbb kérése – Háborús híreink csütörtökön

Fontos emberek jártak Kijevben, meghallgatásra találhat Ukrajna legfőbb kérése – Háborús híreink csütörtökön

Antony Blinken amerikai és David Lammy brit külügyminiszter Kijevben tett látogatást szerdán, ahol találkoztak Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. A találkozó egyik legfőbb kérdése az volt, lehetővé teszi-e a két ország Ukrajnának, hogy az általuk átadott rakétákkal csapást mérjenek mélyen orosz területekre. Bár a jóváhagyást hivatalosan egyelőre nem kapta meg Kijev, brit kormányzati források szerint Londonban erről már megszületett a döntés, és Joe Biden amerikai elnökön is egyre nagyobb a nyomás, hogy megadja az engedélyt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×