eur:
396.74
usd:
359.42
bux:
72075.48
2024. szeptember 10. kedd Hunor, Nikolett

Mészöly: "Sajnos meg lettünk vezetve"

Sportdiplomáciai hiányosságokat, a horvátok egy súlyos tévedését, a FIFA-elnök befolyását és az UEFA egyes végrehajtó bizottsági tagjainak be nem tartott ígéretét is megemlítette a kudarc okainak elemzésekor Gyárfás Tamás, a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokságra sikertelenül pályázó magyar-horvát bizottság magyar elnöke a közszolgálati televízió reggeli műsorában, majd az MTI-nek adott interjújában azután, hogy a kandidálás a szerdai cardiffi szavazáson egyetlen voksot sem kapott. Ugyanakkor úgy vélekedett, hogy az általa vezetett csapat mindent megtett a sikerért.

Gyárfás Tamás azt mondta, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetségtől a pályázat elkészítésének és itthoni népszerűsítésének irányítására kapott megbízást, míg a nemzetközi sportdiplomáciai feladatok a magyar és a horvát szövetség vezetésére hárultak.

A pályázati bizottság magyar irányítója közölte, hogy a két elnök, Kisteleki István és Vlatko Markovics tárgyalt az UEFA végrehajtó testületének tagjaival. Eközben Dunai Antalnak a spanyol, Mészöly Kálmánnak a ciprusi és a török tag ígérte meg a támogatását.

Ezt Mészöly Kálmán a közszolgálati televízió reggeli műsorában is megerősítette. A volt szövetségi kapitány úgy fogalmazott, hogy "sajnos meg lettünk vezetve".

Szurkisz taktikázott?

Gyárfás Tamás kitért arra is, hogy az ukrán és a román szövetség elnöke az év elején azután került be az UEFA végrehajtó bizottságba, hogy a magyaroknak és a horvátoknak informálisan ígértet tettek a magyar-horvát kettős támogatására.

Az ukrán szövetség dúsgazdag elnöke, Grigorij Szurkisz akkor még a lengyelekkel közös pályázat eljelentéktelenedéséről beszélt. Õ szerdán nem szavazhatott, de mint kiderült: az utolsó pillanatig kampányolt az ukrán-lengyel kandidálás sikeréért.

Gyárfás Tamás úgy fogalmazott: valami történhetett a háttérbe, ennyire rosszul nem mérhette fel a helyzetet Kisteleki István és Vlatko Markovics. Hátráltató tényezőnek nevezte ugyanakkor, hogy az ukrán és olasz szövetséggel ellentétben a magyarnak és a horvátnak nincs tagja az UEFA végrehajtó bizottságában.Pályázat a raktárban

A szavazók hozzáállásáról annyit mondott: három héttel ezelőtt derült ki, hogy az UEFA végrehajtó bizottsági tagjaihoz el sem jutott a magyar-horvát kettős részletes anyaga, mert nem vették át azt. Gyárfás Tamás a történeteket úgy összegezte, hogy másfél évig egy raktárnak dolgoztak.

Annak ugyanakkor nem tulajdonít különösebb jelentőséget, hogy az UEFA elnökválasztásakor nem Michel Platinit, hanem Lennart Johanssont, a korábbi vezetőt támogatta a magyar szövetség.

Azt viszont nem tartja elhanyagolhatónak, hogy a Platinivel kiemelten jó viszonyban lévő Joseph Blatter FIFA-elnök néhány hete kiválónak minősítette a lengyel-ukrán pályázatot.

Horvát melléfogás

Gyárfás Tamás kitért a horvátok egyik súlyos tévedésére, amely a magyar válogatott mérkőzéseinek televíziós közvetítési jogait érintette.

Vlatko Markovics rábeszélte Kisteleki Istvánt, hogy a SportFive nevű céggel kössön megállapodást. A horvát elnök arra hivatkozott, hogy az Esterházy Márton vezette társaságot igen nagyra becsüli az UEFA, hosszú évek óta kiemelt partnere az európai szövetségnek. Cardiffban kiderült, hogy mindez nem igaz.

A végrehajtó bizottság tagjai közül nyolcan az ukrán-lengyel pályázatot támogatták, amely már a szavazás első és egyetlen körében megszerezte a 2012-es Európa-bajnokság rendezési jogát. Az olaszoknak négy voks jutott, a magyar-horvát kettősnek egy sem.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Nagy Márton: nem fordulatra van szükség, hanem finomhangolásra

A gazdaságpolitika előtt álló feladatokról, a békeköltségvetés lényegéről, a várható gazdasági növekedésről és a minimálbérről is beszélt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában, de kitért a jegybankelnök kritikáira és a leendő gazdasági csúcsminiszter szerepére is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.10. kedd, 18:00
Sayfo Omar
a Migrációkutató Intézet kutatásvezetője
Gyűlölik a turistákat, pedig miattuk lettek lesajnált országból Európa növekedési királyai

Gyűlölik a turistákat, pedig miattuk lettek lesajnált országból Európa növekedési királyai

Miközben a csapból is az európai gazdaság gyengélkedése folyik, Spanyolország olyan növekedési számokat produkál, amelyek még válságoktól mentes időben is jónak számítanának, nemhogy az energiaválság, az infláció, a magas kamatok és a globális lassulás éveiben. A magas növekedés ráadásul kifejezetten egészséges szerkezetben, relatíve jó egyensúlyi mutatók mellett valósul meg. Európa negyedik legnagyobb gazdasága jó eredményeit leginkább annak köszönheti, hogy profitál az európai fogyasztás átalakuló szerkezetéből: a turizmus sosem pörgött ennyire Európában, és ennek Spanyolország az egyik legnagyobb nyertese. A növekedési sikersztori láttán érthetetlennek tűnik, hogy a helyi lakosok miért pont most üzentek hadat a turistáknak, hiszen a külföldiek elriasztásával saját fejlődési kilátásaikat rombolják. Pedig fejlődni még van hova, és ez – más tényezőkkel együtt – azért erősen árnyalja az ország gazdaságáról alkotott pozitív képet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 9. 20:17
×
×
×
×