eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán
Nyitókép: Pixabay.com

Üzemanyag: nem elég a kormánynak az árcsökkenés - a nap hírei

A kormány nem csak azt várja el, hogy versenyképes szintre csökkenjenek az üzemanyagárak, hanem azt is, hogy ott is maradjanak – jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter. Június 3-tól lehet majd igényelni az otthonfelújítási támogatást. Az orosz elnök lehetségesnek nevezte a megállapodást a Nyugattal a biztonságról és a hadászati stabilitásról. Az InfoRádió legfontosabb keddi hírei.

A kormány nem csak azt várja el, hogy versenyképes szintre csökkenjenek az üzemanyagárak, hanem azt is, hogy ott is maradjanak – jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter. Nagy Márton az Indexnek adott interjúban sikeresnek minősítette a kormány beavatkozását, mondván nagyon jelentősen csökkentették a gázolaj és a benzin árát is. Hozzátette: a kérdésről holnap ismét tárgyal a kormány. Az interjúban arról nem beszélt, hogy várható-e valamilyen intézkedés, de a Nemzetgazdasági Minisztérium közölte: Nagy Márton holnap délután tájékoztat a hazai üzemanyagárakat érintő kormányzati döntésekről.

Lezárult a 108 milliárd forintos otthonfelújítási program felhívástervezetének társadalmi egyeztetése. A kamatmentes hitelt és vissza nem térítendő támogatást június 3-tól lehet igényelni az MFB Bank Pont Plusz hálózatban.

Bács-Kiskun vármegyében átadták az M44-es gyorsforgalmi út, Szentkirály és Lakitelek közötti 4,6 kilométeres szakaszát. Az állami beruházások koordinációjáért felelős államtitkár az átadáson elmondta: a már megvalósult 89 kilométer magyar forrásból épülhetett meg.

Változtat a kórházi adósságrendezés ütemezésén a kormány, idén már nem csak az év végén fizetik ki a tartozásokat. Az Orvostechnikai Szövetség közgyűlésén egészségügy szakmai irányításáért felelős helyettes államtitkár úgy fogalmazott, hogy a gyakoriság és a mód még formálódik, de már idén biztos, hogy nem egy egyszeri beavatkozás lesz. Bidló Judit kiemelte, a kormánynak nem célja az ágazatban a megtakarítás, a szempont az, hogy a rendelkezésre álló forrást minden esetben a leghatékonyabban használják fel.

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete addig nem kezdeményez újabb tárgyalást, amíg az államtitkárság nem áll elő konkrét javaslattal a bérhelyzet rendezésére. Gregor Anikó, az érdekképviselet titkára az InfoRádióban úgy vélte: az azonnali 50 százalékos béremelés mintegy 25 milliárd forintos tételt jelentene a költségvetésben.

Mintegy 75 ezer diák vizsgázott ma matematikából. Középszinten mintegy 69 ezren, emelt szinten több mint 6.600-an adtak számot tudásukról. Holnap a történelem írásbelivel folytatódnak az érettségik.

Az idén is 350 millió forint áll rendelkezésre a vallásos alkotóközösségek, zenei együttesek és zenészek működésének támogatására - közölte a kulturális tárca. A pályázatokat június 6-án éjfélig lehet beadni.

8,5 százalékkal nőtt a magyar e-kereskedelem forgalma tavaly - derült ki a Mastercard körképéből. Az online rendelések száma 2023-ban meghaladta a 83 milliót, értéke pedig mintegy 1474 milliárd forintot tett ki.

Már az idei védekezési szezon első két hetében szükség volt az Országos Jégkármérséklő Rendszer bevetésére a szélsőséges időjárás miatt. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közölte: április 15-e és 28-a között 7 napon át kellett bekapcsolni a talajgenerátorokat.

A magyar-kínai gazdasági együttműködés további fejlesztése, az ukrajnai háború és a kínai béketerv lesz az egyik fő témája a kínai elnök holnap kezdődő magyarországi látogatásának - közölte a kormányszóvivő. Vitályos Eszter elmondta, megállapodás születhet az Egy övezet, egy út kínai programhoz kapcsolódó esetleges magyarországi infrastrukturális fejlesztésről is.

Ma járt le a kompenzációs listák és a vármegyei listák bejelentésének határideje az önkormányzati és nemzetiségi választásra. A 10 ezernél több lakosú településeken egyéni választókerületben és kompenzációs listán juthatnak a jelöltek mandátumhoz.

Szentendrén és Pomázon folytatta országos kampánykörútját Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke. Orbán Viktor úgy fogalmazott: amit ma az európai gazdaságban tapasztalnak, az csak a háborús vihar előszele.

A NATO legnagyobb, többnemzetiségű katona-egészségügyi gyakorlata zajlik a Magyar Honvédség bakonykúti gyakorlóterén. Egy több tízezer fős hadtest egészségügyi biztosítását szimulálják, miközben egy hasonló képességekkel rendelkező, képzelt ellenséggel szemben kell helytállniuk.

Fejleszteni kell Európa védelmi iparát az Európai Bizottság elnöke szerint. Ursula von der Leyen Katowicében, az Európai Gazdasági Kongresszus megnyitóján elmondta: a következő 5 évben amennyiben újraválasztják a Bizottság elnöknének, több nagyszabású védelmi projektet fog javasolni.

Lengyelországban lehallgatókészüléket talált a titkosszolgálat a katowicei kihelyezett kormányülés termében. A lengyel média értesülése szerint nehéz megállapítani, hogy évekkel ezelőtt felszerelt, korábban fel nem derített eszközről van-e szó.

Volodimir Zelenszkij elleni orosz merényletet hiúsított meg az ukrán szakszolgálat. A kijevi közlés szerint az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat tervelte ki, az ukrán hatóságok két ezredest letartóztattak.

Beiktatási beszédében az orosz elnök lehetségesnek nevezte a megállapodást a Nyugattal a biztonságról és a hadászati stabilitásról, de csak az egyenrangúság alapján. Vlagyimir Putyin ötödik államfői esküjét tette le a Kremlben.

Izrael elmélyíti a katonai offenzívát Rafahban, ha az izraeli túszok hazahozataláról szóló megállapodásban nem lesz előrelépés a Hamásszal. Ezt az izraeli védelmi miniszter közölte az X közösségi portálon. Az izraeli hadsereg tegnap éjszaka foglalta el a rafahi határátkelő gázai oldalát az egyiptomi határnál. Kína, Törökország, az Európai Unió és az ENSZ-főtitkár is felszólította Izraelt a Rafah elleni támadás beszüntetésére.

Hollandiában a rendőrség vetett véget az Amszterdami Egyetem campusán zajló palesztinbarát tüntetésnek, a hatóságok 125 embert letartóztattak. Belgiumban a Genti Egyetem diákjainak egy csoportja holnap fejezi be akcióját. Eközben a bolognai egyetem után a római és a nápolyi egyetemen is sátrat vertek a palesztinokért.

Bombariadó-sorozat bénította meg Szlovákiát. Már több mint ezer riasztást kaptak a hatóságok, főként iskolákat ért fenyegetés. Emellett 110 bankfiók, 40 elektrotechnikai szaküzlet és a Tesco üzletlánc is kapott fenyegetést.

Nem sokkal a felszállás előtt elhalasztotta a Boeing űrkapszulája első legénységi tesztrepülését a NASA. A Starliner kilövését egy meghibásodott oxigénszelep miatt kellett megszakítani.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az oroszok Harkivban támadnak, a tengeren nagy veszteség érhette őket - Háborús híreink vasárnap

Az oroszok Harkivban támadnak, a tengeren nagy veszteség érhette őket - Háborús híreink vasárnap

Az oroszok Harkivban nyomulnak előre, szombaton egy falu elfoglalását jelentette be az orosz védelmi minisztérium. Közben Ukrajna lőszerhiánnyal küzd, és a harkivi frontról több ezer civilt evakuáltak. Tegnap életbe lépett az új törvény, amely átalakítja a hadsereg mozgósításának módját. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elutasította Emmanuel Macron francia elnök javaslatát az Oroszország és Ukrajna közötti ideiglenes tűzszünetre a párizsi olimpia alatt. Szombaton ebben a cikkünkben számolunk be a háború legfontosabb eseményeiről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×