eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

"Szén-dioxid segélyt" oszthat az EU a szegényeknek - a nap hírei

Egy nap alatt 21 ember halt meg a koronavírus okozta betegség szövődményeiben Magyarországon. Sikeresnek tartja a védőoltások beadása terén Magyarországot az országos tisztifőorvos. Elfogadhatatlannak nevezte a Ryanair gépének fehéroroszországi földre kényszerítését a külgazdasági és külügyminiszter. Az InfoRádió legfontosabb keddi hírei

Egy nap alatt 21 ember halt meg a koronavírus okozta betegség szövődményeiben Magyarországon és 164-nél igazolták a kórokozót. 1417 beteget ápolnak kórházban. Az aktív fertőzöttek száma 101 és fél ezerre csökkent. A járvány kezdete óta már több mint 802 és fél ezren kapták el a vírust és 29 ezer 581 ember halt meg a betegségben. Már 5 millió 27 ezer ember kapta meg a védőoltás legalább első adagját.

A pünkösdi hétvége adatai is azt mutatják, hogy a járvány visszahúzódóban van – mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője. Galgóczi Ágnes az operatív törzs tájékoztatóján kiemelte: országszerte csökkent a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben. Jelezte, hogy a határon túl élő magyarok már regisztrálhatnak az oltásra.

Sikeresnek tartaja a védőoltások beadása terén Magyarországot az országos tisztifőorvos. Müller Cecília az M1-en elmondta: addig fenntartják az oltóbuszok működését, amíg igény van azokra. Indokoltnak nevezte azt is, hogy a magyar oltóanyaggyár is elinduljon az önellátás javítása érdekében.

Életbe lépett a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának ötödik fokozata, miután szombaton elértük az 5 millió beoltottat – mondta az operatív törzs ügyeleti központjának helyettes vezetője. Kiss Róbert kiemelte: a lazítások bevezetése a lakossági együttműködésnek is köszönhető.

Az emberi erőforrások minisztere szerint Karikó Katalin kutatásaival beírta nevét az orvostudomány történetébe, ezért kapta a legmagasabb szakmai díjat. A szintetikus mRNS-alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatója a Semmelweis Ignác-díjat vehette át.

Az év végéig 100 millió adag koronavírus-oltóanyaggal segítik a legrászorultabb országokat az Európai Unió tagállamai. A brüsszeli uniós csúcs második munkanapján az állam- és kormányfők üdvözölték a múlt heti megállapodást a közös oltási igazolásról.

A családok és a munkahelyek támogatását nevezte a jövő évi költségvetési tervezet két fő elemének az államháztartásért felelős államtitkár. Banai Péter Benő az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta, hogy 2800 milliárd forintot terveznek a családok támogatására, a gazdaság újraindítását pedig 7300 milliárd forint szolgálja.

Nem változtatott az alapkamat 0,6 százalékos szintjén és a kamatfolyosón sem a monetáris tanács. A döntés megfelel az elemzői várakozásoknak. Az indoklás szerint az elmúlt időszakban tovább erősödtek az inflációs kilátásokat övező kockázatok. A testület megerősítette, hogy készen áll a monetáris kondíciók szükséges mértékű szigorítására.

A jegybank szerint az idei GDP növekedés várhatóan 6 százalék közelében alakul. A kamatdöntéshez fűzött prognózis szerint az árak emelkedése a következő hónapokban is változékonyan alakul. Az MNB elemzése kitér arra is, hogy az államadósság átmenetileg a GDP 80 százaléka fölé emelkedett, azonban az idei évtől ismét csökkenő pályára áll.

Csaknem 5 és félmillió négyzetméternyi ingatlanvagyont ajánl fel az állam a Magyar falu programban kistelepüléseknek. 935 önkormányzat juthat ingyenesen a 2055 ingatlanhoz. Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter elmondta, hogy az ingyenes vagyonátadásról szóló leveleket a tervek szerint ezen a következő napokban küldik ki a helyhatóságoknak.

Nem tartja elfogadhatónak a szakképzés további központosítását a Pedagógusok Szakszervezete. Az érdekképviselet szerint a szakképzési törvény a végrehajtási rendelettel sincs összhangban, számos ponton zavaros és hiányos, ezért minél előbb módosítani kell.

Kompenzációt ígér az alacsony jövedelmű háztartásoknak a szén-dioxid kibocsátási kereskedelmi rendszer változása miatt az Európai Bizottság elnöke. Ursula von der Leyen az uniós csúcstalálkozó után elmondta: az eddig az iparban alkalmazott rendszert kiterjesztenék a közlekedésre és a lakóépületekre, de a nehéz helyzetben lévőket azonnal kárpótolnák. Orbán Viktor kormányfő elfogadhatatlannak tartja az elképzelést, amely számítások szerint évente 300 ezer forint pluszköltséget is jelentene egy átlagos családnak.

Elfogadhatatlannak nevezte a Ryanair járatának fehéroroszországi földre kényszerítését a magyar külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter üdvözölte az Európai Unió gyors és határozott fellépését az ügyben. A közösség csúcstalálkozóján döntés született arról, hogy megtiltják a fehérorosz légitársaságok számára az uniós légtér és repülőterek használatát, illetve felszólították az európai légi fuvarozókat, hogy kerüljék el a belorusz légteret.

Genfben lesz a következő orosz-amerikai csúcstalálkozó. A Kreml és a Fehér ház tájékoztatása szerint Vlagyimir Putyin orosz és Joe Biden amerikai elnök június 16-án fog találkozni.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×