eur:
397.3
usd:
356.92
bux:
73896.18
2024. szeptember 30. hétfő Jeromos

Tulajdonképpen lehetne gyógyszergyártási képessége az EU-nak - a nap hírei

Újabb 98 beteg életét követelte a koronavírus-fertőzés Magyarországon. Megkezdték az 59 év alatti krónikus betegek oltását a háziorvosok. A várható rendkívüli hideg idő miatt kiadja az úgynevezett vörös kódot az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Egy nap alatt újabb 1279 embernél mutatták ki a koronavírus fertőzést Magyarországon; meghalt 98 többségében idős, krónikus beteg. 3747 embert ápolnak kórházban. Az aktív fertőzöttek száma 81 és fél ezer körülire csökkent. Az országos tisztifőorvos az operatív törzs tájékoztatóján azt mondta: megtorpant a járvány lefelé menő szakasza, a szakértők vizsgálják, hogy ez a járvány 3. hullámát jelenti-e a mutáns vírus-törzsek megjelenése miatt. Müller Cecília szerint márciusban kezdődhet a regisztráltak tömeges oltása.

Megkezdték az 59 év alatti krónikus betegek oltását a háziorvosok az AstraZeneca-vakcinájával – közölte az országos vezető háziorvos. Békássy Szabolcs az Operatív Törzs tájékoztatóján elmondta: folytatódik a legveszélyeztetettebb korosztály oltása is a Pfizer készítményével, a fővárosban pedig csaknem 2.800 embernek adják be az orosz Szputnyik vakcinát.

Az MSZP tízezer forintos utalványt adna azoknak, akik beoltatják magukat. Molnár Zsolt az ellenzéki párt országgyűlési képviselője szerint a bajba jutott ágazatokban lehetne felhasználni az utalványt. Példaként a vendéglátást, illetve az egyes szolgáltatásokat említette. Ez csaknem 100 milliárd forintot juttathatna a válság sújtotta ágazatokba.

Jogi lépéseket tesz az interneten terjedő manipulált fotó miatt a Főpolgármesteri Hivatal. A tájékoztatás szerint többen fordultak a Városházához, mert az egyik fővárosi cég által kihelyezett plakátról egy hamisított kép terjed a Facebookon. Karácsony Gergely főpolgármester felháborítónak nevezte, hogy egyesek gúnyt űznek a több ezer ember életét követelő járványból.

Saját gyógyszergyári kapacitást sürget az Európai Unió számára az MSZP európai parlamenti képviselője. Ujhelyi István kiemelte: az általa szorgalmazott európai egészségügyi unió egyik fontos célkitűzése - a betegbiztonság és a minőségi ellátás garantálása mellett - az európai egészségipar megteremtése. Felhívta a figyelmet arra, hogy a vakcinagyárak egy része nem tudta azt a kapacitást kiszolgálni, amire az európai szerződésekben kötelezettséget vállalt.

A 65 év felettieknek is ajánlja az AstroZeneca koronavírus elleni vakcináját az Egészségügyi Világszervezet szakértői bizottsága. A WHO tanácsadói csoportja szerint a brit-svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett védőoltásának az előnyei lényegesebbek, mint bármilyen kockázat.

A várható rendkívüli hideg idő miatt kiadja az úgynevezett vörös kódot az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A szociális ügyekért felelős államtitkár hangsúlyozta: be kell fogadniuk a hajléktalan embereket a nem a számukra fenntartott bentlakásos szociális intézményeknek is. Fülöp Attila felhívta a figyelmet arra, hogy a hajléktalanszállókon, nappali melegedőkben van elég hely, senkinek nem kell az utcán aludnia.

Szigorú és kikényszeríthető nemzetközi digitális szabályozást sürget a közösségi médiában a demokráciáért és átláthatóságért felelős uniós biztos. Vera Jourová az Európai Parlament témában tartott vitájában hangsúlyozta: az ideológiamentes szabályozásnak lehetővé kell tennie a nagy internetes cégek felelősségre vonhatóságát is.

Lengyelországban elsötétítéssel tiltakoztak a magánkézben lévő független tévék, rádiók, újságok és hírportálok a tervezett reklámadó miatt, amelynek bevezetését a sajtószabadság elleni támadásnak tekintik. A törvényjavaslat értelmében júliustól a műsorszolgáltatóknak reklámbevételeik 2-15 százalékát kellene adóként befizetniük. A bevételt az államkincstár a koronavírus-járvány által érintett egészségügyi és kulturális ágazat megsegítésére fordítaná.

Nemzetközi körözést adott ki az orosz Nyomozó Bizottság az Alekszej Navalnij regionális támogató csoportjait irányító Leonyid Volkov ellen. A hatóságok szerint a férfi volt az elmúlt hetek nem engedélyezett oroszországi tüntetéseinek fő szervezője. A litván kormány jelezte: nem fogja kiadni a jelenleg ott élő Leonyid Volkovot.

Washingtonban a vád érveinek ismertetésével folytatódott Donald Trump második alkotmányos felelősségre vonási tárgyalása a szenátusban. A volt amerikai elnök ellen a képviselőház lázadás szítása miatt emelt vádat. A demokratapárti képviselők szerint az elnök gyújtó hangú beszéde is hozzájárult a Capitolium öt halálos áldozatot követelő megtámadásához.

Címlapról ajánljuk
Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a múlt heti, zürichi éves kongresszuson jelezte a nemzetközi szövetségnek, hogy hazánk országúti világbajnokságot rendezne, sőt más szakágak világversenyeinek idehozatala is szóba jöhet. Az egyre sikeresebb Tour de Hongrie révén az infrastruktúra adott, Schneller Domonkos az InfoRádióban elmondta, hogy milyen egyéb feltételeknek kellene még teljesülniük ahhoz, hogy az álom valósággá váljon.

Orbán Viktor: ha baj van, a magyarok példásan összefognak, ebből kéne valamit átmenteni a békeidőkre

A miniszterelnök beszéde nyitja meg az Országgyűlés őszi ülésszakát. Szólt az árvízi védekezésről, a gyermekeket érintő nyári intézkedésekről is. A gazdasági semlegesség politikáját kell felépíteni szerinte, nem szabad egyik blokk mögé sem beállni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×