eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Orbán Viktor: a kormány felkészült a járvány második hullámára - Hírösszefoglaló

A járványhelyzetben szükséges gyors kormányzati döntéshozással indokolta a rendkívüli jogrendet az igazságügyi miniszter. A főpolgármester szerint 30 év óta először fordul elő, hogy Budapest finanszírozza az államot.

Kész megtenni a szükséges jogi és gazdasági lépéseket a kormány a koronavírus-járvány második hulláma idején – jelentette ki a miniszterelnök. Orbán Viktor a Kossuth Rádióban azt mondta: az ország felkészült egy tömeges fertőzésre. A kormányfő arról is beszélt, hogy a tervezett uniós helyreállítási alapból érkező forrást a többi között a villamosenergia-szállítási és a vízgazdálkodási rendszer fejlesztésére fordítaná Magyarország.

A járványügyi veszélyhelyzetben elengedhetetlen gyors kormányzati döntéshozással indokolta a rendkívüli jogrend bevezetését az igazságügyi miniszter. Varga Judit az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: a kabinet a csütörtökön véget ért időszakban eltérhetett a törvényi rendelkezésektől, ugyanakkor a parlamentnek bármikor lehetősége volt visszavonni ezt a jogosítványt. A tárcavezető úgy vélte: az Európai Bíróság ítélete megerősítette a civil szervezetek külföldi finanszírozásáról szóló magyar törvény célkitűzését, az átláthatóság biztosítását.

A főpolgármester szerint 30 év óta először fordul elő, hogy Budapest finanszírozza az államot. Karácsony Gergely Facebook-posztjában azt írta: a kormány több pénzt vesz el a fővárostól, mint amennyit visszaad, ráadásul már az idei finanszírozásból elvont 12 milliárd forintot. Kifogásolta, hogy a kabinet a közös teherviselésre hivatkozik, miközben a főváros 2,5 milliárd forintot fordított olyan járványügyi feladatokra, amelyeket az államnak kellett volna elvégeznie.

Fontos területnek nevezte a nukleáris energetikai együttműködést Törökország és a visegrádi négyek kapcsolatában a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter az érintett államok külügyminisztereivel tartott videokonferencia után úgy fogalmazott: Törökország is elkötelezett a nukleáris energia békés célú felhasználása mellett.

Újabb két magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 4.081-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Az elmúlt 24 órában senki nem halt bele a fertőzésbe, így változatlanul 568 halálos áldozatot tartanak nyilván. 2.581-en már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 932 fő.

A maszkviselés, a távolságtartás és a személyes higiénia szabályai a veszélyhelyzet megszűnésével is érvényben maradnak - hívta fel a figyelmet az országos tisztifőorvos. Müller Cecília elmondta: valamennyi egészségügyi ellátásra továbbra is telefonon kell bejelentkezni, fertőzött beteget a kijelölt intézményekben látnak el.

A veszélyhelyzet után is érvényben maradtak a receptkiváltás könnyített szabályai. Vagyis az e-receptet a beteg taj-számának megadásával és a kiváltó személyazonosságának igazolásával lehet kiváltani a jövőben is. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleménye szerint továbbra is lehet a beteg távollétében előszűrést végezni, diagnózist vagy terápiás javaslatot felállítani, gyógyszert rendelni, vagy védőnői gondozást ellátni.

Csaknem nyolcvanezer gyermek vehet részt az idén a napközis Erzsébet-táborokban - közölte a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Novák Katalin hangsúlyozta: a koronavírus-járvány miatt most csak napközis táborokat szerveznek, de minden jelentkezést tudtak fogadni, így júliusban és augusztusban a tavalyinál húszezerrel több gyermeknek biztosítanak kikapcsolódást.

Olaszországban első fokon 12 év szabadságvesztésre, vagyis a maximálisan adható, legnagyobb büntetésre ítélte a bíróság a veronai buszbaleset magyar sofőrjét. Három éve 17-en vesztették életüket, amikor a többségében budapesti diákokat szállító busz oszlopnak csapódott és kigyulladt a Veronához közeli autópályán. A veronai államügyész öt olasz mérnököt is megvádolt a baleset ügyében, de csak a magyar sofőr kért rövidített eljárást. Az ítélet ellen a férfi ügyvédei fellebbeztek.

Az európai tanács elnöke szerint komoly előrelépés történt, de megállapodás nem született a helyreállítási alapról és a következő ciklus költségvetéséről az európai uniós tagországok vezetőinek tanácskozásán. Charles Michel közölte: a tagországok állam-, illetve kormányfői július közepén immár személyes csúcstalálkozót tartanak, és akkor már remélhetően áttörést érnek el a helyreállítási alapról, valamint a többéves keretköltségvetésről.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×