eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Több mint 64 milliárd dollár értékben kötöttek megállapodásokat Pekingben - a nap hírei

A világ legnagyobb gazdaságfejlesztési projektjének nevezte az Egy övezet, egy út kezdeményezést a miniszterelnök. 3 milliárd forintos fejlesztés valósul meg a Hortobágyon. Vizsgálat megindítását szorgalmazta a szennyezett olaj ügyében az orosz elnök.

Több mint 64 milliárd dollár értékben kötöttek együttműködési megállapodásokat az Egy övezet, egy út fórum résztvevői a Pekingben megtartott csúcstalálkozón. Hszi Csin-ping kinai elnök kiemelte, hogy valamennyi együttműködési projektben a piac alapelvei fognak érvényesülni, és a vállalatok lesznek a kulcsszereplők a tervek megvalósításában. A pekingi csúcstalálkozón 37 állam- és kormányfő köztük Orbán Viktor miniszterelnök vett részt. A kormányfő a világ legnagyobb gazdaságfejlesztési projektjének nevezte az Egy övezet, egy út kezdeményezést a miniszterelnök.

A magyar-kínai kapcsolatok további fejlesztését szolgáló, ötpontos tervben állapodott meg Pekingben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és kínai kollégája. Célul tűzték ki egyebek mellett egy közös magyar-kínai egyetem megalapítását, továbbá a Budapestet Bukaresttel összekötő gyorsvasútprojekt előkészítését.

Három héttel a határidő lejárta előtt már 7700-nál többen jelezték, hogy az Európai Parlament magyar tagjainak választásán a 134 külképviselet valamelyikén akarnak voksolni. A külképviseleti névjegyzékben már most többen szerepelnek, mint ahányan a 2014-es szavazáson.

2020 szeptemberéig 3 milliárd forintos fejlesztés valósul meg a Hortobágyon – közölte Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. A beruházás keretében felújítják a pusztai állatparkot, a Mátai ménes területén lovasparkot és parkolókat építenek, megújul a Pásztormúzeum és Hortobágy község főtere is.

Elindult a chartergépes szezon a sármelléki repülőtéren. Több mint 80 utassal a fedélzetén érkezett meg Frankfurtból az idei első járat. Könnyid László, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének tiszteletbeli elnöke elmondta: a szálláshelyek a korábbi évekhez hasonlóan idén is összesen mintegy 50 ezer vendégéjszakát remélnek a térségében a repülőgépes turistáktól.

Vizsgálat megindítását szorgalmazta a szennyezett olaj ügyében Vlagyimir Putyin orosz elnök. Az eset miatt már büntetőeljárás is indult. A napokban Lengyelország, Németország, Ukrajna és több más ország, köztük Magyarország is felfüggesztette a kőolaj átvételét a Barátság kőolajvezetéken. A Mol korábban közölte: a felfüggesztés nem érinti a vállalat finomítóinak működését, hiszen az Adria-vezetéken keresztül, illetve a rendelkezésre álló készletekből el tudják látni a finomítót.

Oroszország megkönnyítené az állampolgárság megszerzését minden ukrán számra. Vlagyimir Putyin orosz elnök a két ország közötti kapcsolatok javításának lehetséges jeleként felvetette azt is, hogy találkozzon Ukrajna megválasztott elnökével, Volodimir Zelenszkijjel.

Japánban megkezdődött a császárváltást is magában foglaló, tíznapos ünnepségsorozat. Az aranyhétnek is nevezett időszakhoz rendszerint négy ünnep tartozik: az előző uralkodó Hirohito császár születésnapja, az alkotmány napja, a természetről szóló zöld nap és végül a gyerekek napja. Az idei arany hetet az teszi különlegessé, hogy Akihito császár lemondása április 30-án hatályba lép, majd május 1-jén fia, Naruhito foglalja el a trónt.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×