Infostart.hu
eur:
388.76
usd:
330.29
bux:
0
2025. december 26. péntek István
Nyitókép: Pixabay

Bocuse d'Or után - Hamvas Zoltán: hagymából azért nem könnyű önálló ételt készíteni

Ismét Kelemen Roland nyerte a Bocuse d’Or magyar döntőjét, Szulló Szabina pedig életműdíjat vehetett át. Hamvas Zoltán, a magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke az InfoRádióban elmondta, a hagyma volt a legnagyobb kihívás.

Kelemen Roland a Hunguest Sóstó Nyíregyháza séfjeként nyerte a Bocuse d'Or magyar döntőjét, másodszor nyert, korábban már többször versenyzett, jelentős tapasztalattal rendelkez versenyzőként diadalmaskodott. Mint Hamvas Zoltán, a magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke az InfoRádióban elmondta, ezt a tapasztalatot kamatoztatva győzött a séf magabiztosan az idei, nagyon magas színvonalú versenyen csütörtökön.

Harcsa, hagyma, marha

A viadalon az akadémia biztosított minden, kötelezően felhasználandó alapanyagot - harcsa, makói hagyma, szürkemarhagulyás -, a gyakorlásra pedig 2 hónap állt rendelkezésre. Hamvas Zoltán reméli, a mostani lendület kitart az Európa-bajnokságig, és "magabiztosan kvalifikáljuk magunkat a lyoni világdöntőre, 2027 januárjára".

A legkreatívabb fogásokról szólva elmondta, a hagyma volt a legnagyobb kihívás, mert kötelező volt azt önállóan megjeleníteni a tányéron, nagyon más állati fehérjét nem is lehetett használni hozzá, zöldséget sem; "nyilván ki lehetett egészíteni sok mindennel, de egy harcsánál a lehetőségek sokkal szerteágazóbbak, két köretet lehetett is mellé készíteni, mártást is", a gulyásnál pedig a pofa, a nyelv és a pacal "és/vagy" volt felhasználandó az étel elkészítésénél.

Az idei évben újdonság volt, hogy tanuló csapatok is részt vettek a megmérettetésen. Ez volt Hamvas Zoltánnak a legpozitívabb, két iskolát tudtak vendégül látni a versenyen, hármat foglaltak el a "nagyok".

A csapatban egyébként is lennie kell egy 22 évnél fiatalabb segítőnek, aki a versenyző mellett teljes értékű munkát végez, ez a szakma utánpótlás-képzése miatt is fontos Hamvas Zoltán szerint.

Az iskolások mellett egyébként mentorok is dolgoztak, kicsit kevesebb feladatot kellett, hogy elvégezzenek, de az elnök szerint így is nagyon szép munkát végeztek a viadalon.

Több mint zsűri

A zsűriben a legrangosabb magyar éttermek (Stand 25, Pajta, Esszencia, Costes stb.), séfjei foglaltak helyet, az elnökség feladatait Széll Tamás és Szulló Szabina látta el, ők a két Michelin-csillagos Stand étterem séfjei.

Szulló Szabina pedig nem csupán zsűritag volt, ő lett az idei eseményen az életműdíjas. Munkásságából Hamvas Zoltán kiemelte, 2016-ban Eb-győzelemig vezette a magyar csapatot, 2022-ben pedig második lett a magyar csapat, ugyancsak magyar rendezés mellett. 2011-ben ő kapott elsőként Michelin-csillagot a régi keleti blokkban, ma pedig már 33 év van a háta mögött a szakmában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hétközi munkaszüneti „ünnepnapokat” sürget az ellenzék Németországban

Hétközi munkaszüneti „ünnepnapokat” sürget az ellenzék Németországban

Kevesebb mint két héttel az újév beköszönte előtt különös vita támadt német ellenzéki pártok és a kormányon lévő konzervatívok között. Az ellenzék szerint jövőre túl sok ünnepnap esik a hétvégére, amit hétközben pótolni kellene. A CDU/CSU szerint a "pótlást" jelenlegi gazdasági helyzetében aligha jöhet szóba.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×