eur:
404.22
usd:
374.42
bux:
74263.78
2024. október 26. szombat Dömötör
Isztambul, 2017. november 24.Tarr Béla rendező egy sajtóértekezleten, az 5. Nemzetközi Boszporusz Filmfesztiválon Isztambulban 2017. november 24-én. (MTI/EPA/Sedat Suna)
Nyitókép: SEDAT SUNA

Életműdíjat ér Tokióban Tarr Béla Sátántangója

Tarr Béla filmrendező életműdíjat kap az október 28-án megnyíló 37. Tokiói Nemzetközi Filmfesztiválon (TIFF) - jelentették be hétfőn a szervezők.

"A jellegzetes filmes stílusáról ismert rendező a nemzetközi elismertséget a 438 perces Sátántangó (1994) című filmjével vívta ki, amelyért a Berlinalén díjazták" - idézte fel a közleményt ismertető Variety.com.

A TIFF honlapján (2024.tiff-jp.net/en) megemlítették még a rendező Werckmeister harmóniák című filmjét, amelyet 2000-ben Cannes-ban a Rendezők Kéthetében vetítettek, valamint A torinói ló (2011) című alkotását, amely a Berlinalén elnyerte a zsűri Ezüst Medve Nagydíját és a FIPRESCI-díjat is.

Tarr Béla tavaly decemberben az Európai Filmdíjak átadásán megkapta az Európai Filmakadémia elnökének és igazgatótanácsának Tiszteletbeli díját, 2022-ben pedig a Kairói Filmfesztiválon tüntették ki életműdíjjal.

A torinói ló után bejelentette visszavonulását a filmkészítéstől, és azóta a következő filmes generációk nevelésével foglalkozik, mesterkurzusokat tart világszerte, és 2012-ben filmes iskolát is alapított Szarajevóban.

A fesztivál honlapja arról is beszámolt, hogy a tokiói filmmustrán bemutatják azokat a rövidfilmeket, amelyek Tarr vezetésével készültek a rendező Fukusima prefektúrában idén februárban tartott legutóbbi mesterkurzusán. Közönségtalálkozót is rendeznek majd Tarr Béla részvételével, akinek november 1-jén nyújtják át a TIFF életműdíját a tokiói díjátadó ünnepségen.

Sozo Icsijama, a TIFF programigazgatója Tarr pályafutását méltatva kiemelte, hogy "a hét és fél órás Sátántangó bemutatása az 1995-ös Tokiói Nemzetközi Filmfesztiválon filmtörténeti jelentőségű esemény volt", és "a hagyományos filmes elbeszélésmódtól eltérő, egyedi stílusú film magával ragadta a fesztiválközönséget".

"A Tokiói Nemzetközi Filmfesztivál a világ filmművészetéhez való jelentős hozzájárulása elismeréseként, filmrendezői és oktatói munkásságáért szeretné Tarr Bélának adományozni az életműdíjat" - fogalmazott a programigazgató.

A Tokiói Nemzetközi Filmfesztivált október 28. és november 6. között rendezik meg.

Címlapról ajánljuk

Az orosz elnök ésszerű kompromisszumról beszélt

Oroszország kész észszerű kompromisszumokra az ukrajnai rendezés érdekében, de érdemi tárgyalások nem folynak - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök pénteken a Rosszija 1 televíziós csatornának.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.28. hétfő, 18:00
Oroszi Beatrix
a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×