eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Nyitókép: Petőfi Sándor portréja, Barabás Miklós litográfiája; 1848 (Wikipédia)

Végéhez ért a „Szabadság, szerelem” országjáró körútja

A formabontó produkció 2023 júniusában elnyerte Petőfi Zenei Díj - Az év zenei eseménye díjat.

Befejeződött a Szabadság, szerelem - Petőfi 200 című koncertszínházi előadás országjáró körútja: a költő születésének kétszázadik évfordulója alkalmából készült, prózai, zenés és táncos betétekkel színesített előadást áprilisig 6 budapesti és 14 vidéki vendégszereplésen csaknem 10 ezer diák tekintette meg.

A Kertész Imre Intézet közleménye szerint az előadás a Petőfi 200 - Közös jó a szabadság című programsorozat részeként valósult meg a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Petőfi 200 Ideiglenes Kollégiumának támogatásával.

Mint írják, a formabontó produkció 2023 júniusában elnyerte Petőfi Zenei Díj - Az év zenei eseménye díjat. Idén pedig az előadás két zenei előadója is - Paulina és a 4S Street zenekar - Fonogram-díjban részesült. A modern koncertszínházi előadás gerincét a költő versei adják, a produkcióban kilenc könnyűzenei versfeldolgozás szerepel.

A tájékoztatás szerint a költő versei közül kilencet - a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért (KKETTK) Alapítvány felkérésére - népszerű könnyűzenei előadók dolgoztak fel, a saját stílusukhoz illeszkedően.

Aurevoir. (Ki vagyok én? Nem mondom meg.), Dánielfy Gergő (Nem ért engem a világ), Ember Márk (Föltámadott a tenger.), Paulina (A szabadsághoz), Romengo (Ha az Isten.), 4S Street (Szeretek én), Trap kapitány és a Tha Shudras (Szeptember végén), The Biebers (1848), valamint Sena (Egy gondolat bánt engemet.) videoklipet is készített a megzenésített versekhez, melyek ugyancsak megjelennek a Kossuth-díjas Káel Csaba rendezésében megvalósuló, egyórás színdarabban - olvasható a közleményben.

Mint írják, a darab szövegkönyvét - Szendrey Júlia, Petőfi Sándor és Ady Endre műveinek felhasználásával - Ugron Zsolna József Attila-díjas író, a Kertész Imre Intézet művészeti igazgatója írta. A színpadi mű ötletét Schmidt Mária történész, a KKETTK Alapítvány főigazgatója adta. A megzenésített Petőfi-versekből és prózai szövegekből készült darab két szereposztással készült: Petőfi Sándort Zámbori Soma és Berettyán Nándor alakította, Szendrey Júlia szerepében Bánovits Vivianne-t és Katona Kingát láthatta a közönség, az előadása narrátora Berecz István és Szabó Sebestyén László voltak. A darabot táncos betétek is színesítették Bíró Márton, Lázár Anna Dóra, Popovics Márk és Pálinkó Johanna eladásában.

A produkcióban szereplő Petőfi-versmegzenésítések klipjei 2023 februárjától elérhetők a Kertész Imre Intézet Youtube-csatornáján. Az előadásban szereplő dalokból válogatáslemez is készült, mely tavaly március 15-én jelent meg digitális terjesztésben a Kertész Imre Intézet gondozásában - olvasható a közleményben.

A Szabadság, szerelem - Petőfi 200 vendégszereplései a tervek szerint ősszel, határon túli helyszínekkel folytatódnak majd - áll az összegzésben.

Címlapról ajánljuk
Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.

Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

A szenzor a könnyen megoldható beültetést követően folyamatosan adatokat szolgáltat arról, hogy pontosan mennyi glükóz van a szervezetben. Kis János Tibor diabetológus szakorvos az InfoRádióban elmondta: az ujjbegyes méréssel szemben az okostelefonnal összekapcsolható szenzor 1–5 percenként mér, és naponta 288–1440 eredményt mutat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×