eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Nyitókép: Forrás: Pixabay

Káel Csaba: Budapest már a második London után az európai filmgyártásban

A magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos szerint a magyar filmesek ismét bizonyították, hogy tehetségükkel, lelkesedésükkel és szorgalmukkal világszínvonalú produkciókat alkotnak, amelyek tovább növelik a magyar filmipar presztízsét a világban.

Bár magyar film idén sem került be az idei Oscar-jelöltek közé, de így is örülhetünk arany szobornak: Mihalek Zsuzsa berendezőként dolgozott a Szegény párák című, Budapesten forgatott Jorgosz Lantimosz-filmben, és Oscar-díjat kapott a film két látványtervezőjével együtt.

Az összesen négy kategória Oscar-szobrocskáit bezsebelő, brit-ír, fekete humorú Szegény párák című filmet Magyarországon forgatták. Mint Káel Csaba, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos az InfoRádióban elmondta, Emma Stone legjobb női főszereplőnek járó elismerése mellett a legjobb smink, a legjobb látvány és a legjobb jelmez díja olyan csapatmunka eredménye, amelyben nagyon komolyan részt vettek magyar alkotók és részlegvezetők, hiszen például a smink is elképesztő munka egy ilyen nagyszabású filmnél, ahogyan a jelmeztervezés, illetve a látványdíszletek és a berendezés létrehozása is.

"A dolog azért is nagyon fontos, mert

az elmúlt évben abszolút csúcsot döntött a magyar filmipar bevétele, és ezzel az ágazatnak a GDP-hez való hozzájárulása is.

És ennek a közös munkának, az ilyen kiemelkedő munkatársainknak az eredménye ez, valamint azoknak a produkciós cégeknek, akik együtt dolgoznak ezekkel a nagy nemzetközi stúdiókkal, stúdiófilmekkel. Itt most a Pioneer volt a produkciós partner a magyarországi munkálatok kapcsán, tehát őket is mindenképpen meg kell említeni" - nyilatkozta Káel Csaba.

Az úgynevezett "vonal alatti" szakemberek (a filmes szakmában a költségvetésben a vonal feletti tételek a kreatív alkotókat díjazzák, a vonal alatti pedig a többi közreműködőt) miatt jönnek hozzánk ezek a produkciók. Megvannak azok a szakembereink, az a stúdióbázisunk, az a technikai ellátottságunk, és az a gyönyörű fővárosunk, Magyarországunk, ami miatt idejönnek forgatni - magyarázta a kormánybiztos.

"Ezért a production quality-ért, vagyis a produkciós minőségért választják Magyarországot. Ez gazdasági és filmágazati szempontból nagyon-nagyon lényeges, és egyébként erősebb, mint egy alkotói Oscar. Természetesen az alkotói Oscar a csúcsok csúcsa, tehát ez nem megkérdőjelezendő. De ágazati szempontból ezek az Oscar-díjaink nagyon erősítik a pozíciónkat. Erős verseny van a régióban: ugyan jelenleg Budapest a második helyen áll London után az európai filmgyártásban, de ezt a pozíciót nagyon nehéz volt elérni, és még nehezebb megtartani" - mutatott rá Káel Csaba.

Budapest környékén egyébként nagyon komoly stúdióhálózat van, hét stúdiókomplexum áll a filmesek rendelkezésére, és ez idén 22 százalékkal nőni fog, hiszen a Mafilm stúdiókat felújították. Mint azt a kormánybiztos közölte, a koronavírus-járvány idején kezdődött el ez a program, és a kormányzat támogatásával

idén elkészül négy, Európában legmodernebbek közé tartozó filmstúdió,

kiegészítve az eddigi kettőt.

Dudás Viktor filmszakértő szerint sincs ok szomorkodni, hiszen a Szegény párák négy Oscar-díjából három nagyon komoly elismerés a magyar filmszakmának, miután a stábban nagyon nagy számban vettek részt magyar szakemberek, a stáblista vége is tele van magyar nevekkel. Megjegyezte még, hogy a látványterves elismerés szakmailag azért is olyan jelentős, mert a világ krémjének számító szakemberek - az amerikai filmakadémia látványtervező szakemberei - választják ki a jelölteket és a végső nyertest.

A magyar filmesek régiós szinten jól szerepelnek értékelése szerint, hiszen a jelentősebb filmfesztiválokon - Cannes-ban, Berlinben, Velencében, Locarnóban rendre ott vannak a magyar produkciók és felhívják magukra a figyelmet, és Oscar-díja is van négy magyar filmnek, amellett, hogy ilyen szakmai díjakat is bezsebelnek. "Lényegesen sikeresebbek vagyunk az Oscar tekintetében, mint a régió más országai" - mutatott rá Dudás Viktor.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×