eur:
392.88
usd:
363.4
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Pixabay

"Dalköltő szak" indul az ELTE-n

Dalköltő szakirányú továbbképzés indul ősztől az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Bölcsészettudományi Karán. Az ötlettel Kollár-Klemencz László kereste meg az egyetemet.

A közös előkészítő munka eredményeként 2024 szeptemberétől elindul a program, amely első állomása lesz annak a folyamatnak, hogy a dalköltészet, a zenei és irodalmi életben meghatározó értékeket teremtő és közvetítő műfaj méltó helyet kapjon a kulturális színtéren - közölte az egyetem csütörtökön.

Mint írták, az ELTE-n induló dalköltő szakirányú továbbképzés irodalom és zene együttes alkotói képzése. Célja olyan alkotók kinevelése, akik képesek létrehozni és továbbadni szöveg és zene egységes művészi formáját, ahol a szöveg szépirodalmi értékekkel bír, és a zene ennek minőségi támogatója. Az oktatás további célja, hogy a dalköltők megfelelő szakmai hátteret kapjanak, ezáltal a dalköltészet mint műfaj a magasművészet részévé váljon.

"Az én misszióm, hogy a dalköltészet mint műfaj és önálló művészeti ág kikerüljön a szórakoztatóipar könnyűzenei konjunktúrája alól, és elfoglalja megbecsült helyét. Ebben a folyamatban a legfontosabb első lépés a népzene és a dzsessz mintájára a legmagasabb szintű oktatás, az egyetemi képzésbe integrálás" - idézte Kollár-Klemencz Lászlót a kommüniké.

A zenész, dalszerző, író úgy látja, az egyetemi oktatásban képzett dalköltők el fogják hozni a műfaj kiemelkedését és megbecsültségét. Hozzátette: a dalköltő képzés nemcsak a kortárs zenére és irodalomra lesz hatással, hanem a kultúra más területeire, a filmre, a képzőművészetre, a színházra is.

Az ELTE dalköltő továbbképzése másoddiplomás, négy féléves, önköltséges, szakirányú művészeti képzés, ahol többek között kreatív dalszerzést, szövegírást, vokális és hangszeres, illetve hangszerelési alapismereteket, stilisztikát, irodalomelméletet, dalkultúra-történetet hallgathatnak a résztvevők.

Az elméleti és gyakorlati ismeretek mellett a hallgatók a képzés során közös zenei produkciókat is létrehoznak. Az ELTE tanárain kívül külsős kortárs dalszerzőket, költőket, írókat vonnak be az oktatásba, köztük lesz a tervek szerint Balla Gergely, Dargay Marcell, Grecsó Krisztián, Háy János, Kemény Zsófia, Másik János, Menyhárt Jenő, Sebő Ferenc, Szendrői Csaba és Víg Mihály.

A tanmenet kidolgozásában a Bölcsészettudományi Kar Művészetközvetítő és Zenei Intézetének, valamint Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézetének oktatói mellett részt vett Kollár-Klemencz László, Weyer Balázs, a Hangvető programigazgatója, továbbá Végső Zoltán zenekritikus, újságíró.

Kollár-Klemencz László kezdeményezésére, az ELTE képzésével párhuzamosan a Magvető Kiadó antológiát ad ki a legjobb dalköltészeti alkotásokból, emellett a fiatal dalköltők országszerte bemutatkozhatnak a közönség előtt. Alakul a Dalköltők Supergroup is, ebben zenekari kísérettel több generáció dalköltői fognak közösen színpadra lépni, és mutatják be a műfaj legjavát. A nyitó est március 14-én lesz a Várkert Bazárban Víg Mihály, Másik János, Grecsó Krisztián, Balla Gergely, Barkóczi Noémi és Kollár-Klemencz László közreműködésével.

A közlemény kitért arra, hogy a közelmúlt meghatározó dalköltői - például Viszockij, Lou Reed, Nick Cave, Johnny Cash, Bob Dylan, Bereményi Géza, Cseh Tamás, Másik János, Menyhárt Jenő, Víg Mihály - alkotásain generációk nőttek fel.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 3. 10:11
×
×
×
×