eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Rendőrök járőröznek Budapesten a Normafa közelében, az Anna-rétnél 2020. április 5-én. A koronavírus-járvány miatt kijárási korlátozást vezettek be Magyarország egész területére március 28. és április 11. között. Ebben a két hétben az otthonokat, a lakóhelyeket csak munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátása céljából lehet elhagyni. Az élelmiszerboltokban, drogériákban és a patikákban 9 és 12 óra között kizárólag a 65 év felettiek tartózkodhatnak és vásárolhatnak. A rendőrség a közterületeken megnyugtató, segítő, empatikus és lojális intézkedésekkel sarkallja a lakosságot a kijárási korlátozás betartására.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

47 millió forint gyűlt össze eddig a közadakozásból épülő normafai kápolnára

Adományokból épülhet meg az Anna-réti engesztelőkápolna a Normafán. A tervekről Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, Pokorni Zoltán, XII. kerületi polgármester és Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára beszélt csütörtökön újságírók előtt.

Pokorni Zoltán (Fidesz-KDNP) elmondta: a tervek szerint 127 millió forintból megvalósuló kápolna létrehozására 2022 végén hirdetett gyűjtést az önkormányzat, és eddig 47 millió forint gyűlt össze.

Az adományokat továbbra is várja a Hegyvidéki Önkormányzat a Raiffeisen Banknál vezetett 12001008-00155297-05200008-as számlára, a közleményben az "Anna-rét adomány" feltüntetésével.

Pokorni Zoltán kitért arra: a kápolna terveihez illeszkedő, 44,5 cm átmérőjű harang már elkészült.

A polgármester hangsúlyozta, hogy a készülő kápolna nem azonos az 1940-es években Natália nővér látomásaiban szerepelt, 500 férőhelyes templommal. Az idők változnak - mondta -, és olyan kápolnát szerettek volna, amely nem vonja el a figyelmet a természetről, ugyanakkor alkalmat ad az imádságra.

Felidézte:

a 2018-ban kiírt építészeti tervpályázatra érkezett 59 pályamű közül a rangos, egyházi és világi szakemberekből álló zsűri Márkus Péter és Koczka Kristóf terveit választotta.

Elmondta: a kápolna különlegessége, hogy háromféle térré alakítható. Zárt állapotban maximum 20 ember befogadására alkalmas, a nyugati oldalának kinyitásával 50-100 embernek, a keleti oldal kinyitásával pedig nagyobb zarándokcsoportoknak, akár 1000 embernek is tarthatnak majd itt szentmisét.

Erdő Péter emlékeztetett: a területen már a barokk korban a környékre betelepített svábok építettek kápolnákat, ezek egyike a mai Szent Anna-rét közelében volt.

Megjegyezte, a magyarországi németségre jellemző Szűz Mária tisztelete mellett Mária édesanyjának, Szent Annának a tisztelete is.

Az Anna-réti kápolna az idők folyamán elpusztult, de a 20. század elejétől tervezték, hogy újat építenek a helyére.

Ez a terv találkozott Szűz Máriának a fatimai jelenésekben megfogalmazott kérésével, hogy végezzenek engesztelő imádságot a békéért. Erre a szándékra is kápolnát terveztek a Normafára.

Ehhez járult még hozzá a '40-es évek elején egy magánkinyilatkoztatás is a templomról, azt azonban az egyház hivatalosan soha nem hagyta jóvá.

Erdő Péter szólt arról is: az Anna-réten rendszeresen végeznek engesztelő imádságot és szentmiséket is tartanak. Ennek a hitéleti tevékenységnek lehetne látható helyszíne a kápolna.

Hozzátette: az ukrajnai háború kitörése óta a hívek részéről különösen erőssé vált az igény, hogy "fejezzük ki láthatóan, kézzel foghatóan is a vágyunkat, könyörgésüket a békéért és azért, hogy a magyar nép sértetlenül kerüljön ki ebből a nemzetközi viharból".

A bíboros reményét fejezte ki, hogy

szeptemberre elkészül a kápolna.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára arról beszélt: az elmúlt 10 év során szerte a Kárpát-medencében több mint 200 új templom épült kormányzati támogatással. Ez bizonyítja, hogy a "kereszténység igenis élni akar, és élni is fog" - fogalmazott.

Ugyanakkor az Anna-réti kápolna építésekor az a cél, hogy az ukrajnai háború időszakában, a gazdasági nehézségek közepette ne közpénzből, hanem összefogásból épüljön meg - tette hozzá az államtitkár.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×