eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
A classic film countdown frame at the number one. Old fashioned film counter. Vector illustration.
Nyitókép: Svitlana Hruts/Getty Images

César-díj: Sofiane Bennacer nagy bajban van

A francia filmakadémia úgy döntött, hogy erőszakkal vádolt művészek nem vehetnek részt a legjelentősebb francia filmes elismerésnek számító César-díjak következő átadóján.

"Az áldozatok iránti tisztelet nevében (még feltételezettek esetén is gyanúsítás alapján, vagy nem jogerős ítélet esetében is) az a döntés született, hogy nem helyezzük reflektorfénybe azokat, akiket az igazságszolgáltatás erőszakos cselekménnyel gyanúsít" - írta közleményében a filmakadémia.

A döntés értelmében ha egy César-díjra jelölt művészről kiderül, hogy gyanúsított vagy elítélték erőszakos, elsősorban szexuális jellegű cselekmény miatt, nem kap meghívást a február 25-i díjkiosztóra, és az ahhoz kapcsolódó eseményekre.

"Ez a kizárás természetesen azt is jelenti, hogy az érintett személy nevében más sem beszélhet ezeken az eseményeken, még akkor sem, ha a César-díjat ő kapja meg" - jelezte a filmakadémia.

A döntés előzménye, hogy a legígéretesebb színész díjára jelölt

Sofiane Bennacer ellen novemberben eljárás indult nemi erőszak és szexuális bántalmazás vádjával.

A cannes-i fesztiválon nagy sikert aratott Les Amandiers című film egyik főszerepét alakító 26 éves színész nevét a botrány kirobbanásakor a filmakadémia visszavonta a jelöltek listájáról, és jelezte, hogy a közeljövőben módosítani kívánja a César-díjak szabályzatát.

A színész tagadja a vádakat, míg a film rendezője, Valeria Bruni-Tedeschi, aki Sofiane Bennacer jelenlegi élettársa, "médialincselésnek" nevezte, hogy a korábbi feljelentésekről a film bemutatójának napjának adott hírt a sajtó. A rendezőnő szerint az ártatlanság vélelme megilleti filmje főszereplőjét.

Sofiane Bennacer ellen több volt élettársa is feljelentést tett nemi erőszak és szexuális bántalmazás vádjával az elmúlt hónapokban, ami a filmrendező Roman Polanski vagy a színész Gérard Depardieu ellen felmerült gyanúk kapcsán fellobbant közéleti vitákhoz hasonló botrányt robbantott ki a francia közéletben.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×