eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Meghalt az El Condor pasa komponistája

A lengyel szülőktől Argentínában született, de 1955 óta Franciaországban élő zenész és zeneszerző még a múlt szombaton halt meg Párizsban - jelentette be pénteken este a párizsi argentin nagykövetség.

Kilencvenhárom évesen elhunyt Jorge Milchberg argentin zeneszerző, az El Condor pasa című világsláger komponistája.

A zongoraművész, de charangojátékosként világhírűvé vált zenész csaknem 60 éven át volt a tagja és művészeti vezetője a Los Incas nevű, az 1950-es években Párizsban alapított emblematikus andesi népzenei együttesnek - emeli ki a nagykövetség közleménye. A charango egy kis gitárra emlékeztető húros, pengetős hangszer, elsősorban Dél-Amerika andesi vidékein használt népi zeneszerszám.

Az El Condor pasa című latin-amerikai gyökerű műdalt az 1960-as években, Jorge Milchberg hangszerelésében vette fel a Los Incas, amelynek produkciójára Paul Simon is felfigyelt.

A dal végül angol szöveggel, a Simon és Garfunkel New York-i duó előadásában, a Bridge Over Troubled Water című 1970-es album egyik számaként, If I Could címmel vált világsikerré.

A Milchberg-féle verzió a folk alapművévé vált, számtalan feldolgozást élt meg, és közrejátszott abban, hogy megélénkült az érdeklődés a latin-amerikai zene iránt.

Az amerikai popduó a latin-amerikai folklórgyökerű műdallal aratta pályafutása egyik legnagyobb sikerét.

A Los Incas honlapja a világzene úttörőjeként méltatja egykori tagját és vezetőjét.

Az El Cóndor Pasa eredetileg egy perui zarzuela egyik zenéje, amelyet Daniel Alomía Robles az Andok lakóinak népzenéje alapján írt 1913-ban.

A dal az egyik legismertebb perui eredetű zenedarab, becslések szerint több mint 4000 dallamváltozata és háromszáznál is több szövegváltozata ismert világszerte. 2004-ben Peru a dalt nemzeti öröksége részének nyilvánította.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×