eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Sipos Zsuzsanna látványtervező és Patrice Vermette kanadai produkciós tervező, miután átvették a legjobb produkciós tervezés kategóriáért járó díjat a 94. Oscar-gálán a Los Angeles-i Dolby Színházban 2022. március 27-én. A páros A Dűne című film látványáért vehette át az elismerést.
Nyitókép: MTI/EPA/David Swanson

Káel Csaba: az Oscar-díj új kapukat is nyithat

A filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos szerint a magyar mozgókép ágazat elismerése is egyben a Dűne című film sikere az Oscar-gálán. A hat díjat nyert alkotással Sipos Zsuzsanna díszletberendező és Patrice Vermette látványtervező a produkciós tervezés kategóriában kapott Oscar-díjat.

Sipos Zsuzsanna Oscar-díja fantasztikus siker, rajta keresztül a teljes magyar mozgókép ágazatot kitüntették - mondta érdeklődésünkre Káel Csaba. A filmipar fejlesztéséért felelős kormánybizts kifejtette: jó pár éve forgatnak nemzetközi produkciókat Magyarországon, és eddig a munkát kicsit leértékelte a magyar filmes szakma, mondván, csak egyfajta bérmunkáról van szó, de az Oscar-díj bebizonyította, hogy itt már nem csupán külföldi produkciók kiszolgálása zajlik, hanem kreatívan is hozzá tudunk járulni a sikerhez, és ezt tette Sipos Zsuzsanna is.

"Kint voltam a Dűne forgatásán, fantasztikus volt élőben is látni a berendezés- és látványorgiát. Minden producer és a rendező is megjegyezte, hogy lenyűgöző munkát végeznek itt Magyarországon" - hangsúlyozta Káel Csaba.

Szerinte az az egyik titka annak, hogy ennyi produkciót készítenek magyar stúdiókban vagy akár külső helyszíneken, hogy ilyen kiváló szakembereink vannak.

A mostani díj még előkelőbb helyre helyezheti a magyar filmgyártást - közölte a kormánybiztos. Úgy vélte, az elismerés felhívja a figyelmet a magyarországi filmgyártás gazdag hgyományaira, valamint az új kezdeményezésekre is, és a filmgyártás mellett az utómunkában, speciális effektusok tervezésében, akár a hang- vagy zenei utómunkában is kinyit egy kaput.

Káel Csaba az elmúlt időszak köszönhető a Magyarországon dolgozó filmprodukcióknak, amelyek olyan professzionális munkát végeztek, hogy a külföldieknek megérte idejönni. Fontosnak nevezte az állami hozzáállást is, de úgy látja, a 30 százalékos adóvisszatérítés önmagában nem lenne elegendő, mivel több ország is ekkora, vagy még nagyobb kedvezménnyel csábítja a filmeseket. Fontos az alkotói környezet, továbbá Magyarország csábereje, biztonsága, az, hogy nagyon jól érzik itt magukat a sztárok – sorolta.

Káel Csaba beszélt arról is, hogy a további fejlesztés érdekében stúdióberuházások kezdődtek, és az oktatásban is nagyobb sebességre kapcsoltak.

"Reméljük, hogy az Oscar-díj egy felkiáltójel arra, hogy itt már jóval többről van szó, mint szervizmunkáról, hanem egy ágazatnak a sikeréről, ahol a különböző kreatív munkatársak is bevonódnak és ilyen csodákra képesek, mint Sipos Zsuzsanna" - fejtette ki.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×