eur:
393.06
usd:
363.27
bux:
72351.87
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Demeczky Nóra és Kátay Hunor tervezők a Néprajzi Múzeum új arculatát bemutató sajtótájékoztatón az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központban 2021. november 23-án. A múzeum új épülete 2022 tavaszán a Városliget mellett nyílik meg.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Valódi találkozási hely lesz az új Néprajzi Múzeum

A tervek szerint márciusban megnyílik a Kossuth térről a Városligetbe költöző Néprajzi Múzeum. A látogatók több mint 2 ezer négyzetméteren, másfélszer több kiállítási tárgyat tekinthetnek meg és megújult arculati elemekkel találkozhatnak majd az új helyszínen. 

A megújulást és a jelenkorral való szimbiózist tükrözi a 2022 tavaszán a Városliget mellett, új épületben újranyíló Néprajzi Múzeum most bemutatott, friss arculata.

A múzeumok világában is teljesen természetes, hogy brandet építenek. Erre számtalan nemzetközi és magyarországi példa akad, különösen akkor, amikor olyan léptékű korszakváltás jön el egy intézmény életében, mint ami a Néprajzi Múzeumnál várható - mondta el Kemecsi Lajos főigazgató.

Mint emlékeztetett, a Néprajzi Múzeum 150 évvel alapítása után most először fog saját céljaira épült, új épületben működni. Ehhez a változáshoz kapcsolódva újult meg az intézmény arculata is - tette hozzá Kemecsi Lajos.

Az arculatra nyilvános pályázatot írtak ki, ez azonban a több tucatnyi beérkezett pályamunka ellenére eredménytelenül zárult. Ám a pályázaton több olyan tervező került a látótérbe, akikkel a Néprajzi Múzeum szívesen együttműködött volna, ezért a DE_FORM Stúdióból Demeczky Nórát és Dér Enikőt, az Explicit Stúdióból pedig Kátay Hunor, Kovács Szilárd és Németh Sebestyén tervezőket kérték fel közös gondolkodásra - közölte a főigazgató.

Demeczky Nóra és Kátay Hunor elmondták, hogy a tervezőcsapatnak egy olyan, egységes vizuális rendszer kidolgozása volt a célja, amely lehetőleg minden kultúrára egyszerre utal.

Elmondásuk szerint a Néprajzi Múzeum új alaparculata fekete-fehérben, illetve a piros színnel kiegészítve is használható. A különböző kommunikációs felületeken már egy összetettebb, a néprajz színvilágához köthető skála áll rendelkezésre a minél változatosabb, és figyelemfelkeltőbb tartalmak létrehozásához.

Az embléma mintázatából kiemelhető négy alapelemből egy egyszerűen variálható mintakészlet hozható létre, amely a különböző arculati és kommunikációs felületeken biztosítja az intézmény vizuális identitásának felismerhetőségét - hangsúlyozták a tervezők.

Kemecsi Lajos a tervezők munkáját méltatva kiemelte: fantasztikus új arculattal gazdagodott a Néprajzi Múzeum.

A főigazgató szólt az új főépületről is, amely 2022 tavaszán már kiállításokkal nyílik meg.

Mint hangsúlyozta, a Városliget mellett készülő főépület tömegének kétharmada a föld alatt található; az íves tetőn megvalósuló zöldtető a park részeként, az intézmény pedig valódi találkozási helyként fog működni.

Az épület mintegy 7000 négyzetméternyi, a legkorszerűbb kiállítástechnikai megoldásokat is lehetővé tevő időszaki és állandó kiállítási térrel rendelkezik, a belépőjegy nélkül is látogatható fogadócsarnokban pedig egy 2x40 méteres, több mint 3000 műtárgyat bemutató kerámiatér is helyet kap.

A Néprajzi Múzeum új otthonában több mint 1000 négyzetméteren egy ifjúsági múzeumot is kialakítanak, de lesz benne többek között konferencia- és rendezvénytér, kutatóterek, irodák, könyvtár, látogatóközpont, étterem, kávézó, térszint alatt pedig moziterem, raktárak, archívumok is - közölte Kemecsi Lajos.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Felfordulás és káosz jöhet Európa egyik vezető hatalmában – Megállíthatja-e szélsőjobbot a „republikánus front”?

Felfordulás és káosz jöhet Európa egyik vezető hatalmában – Megállíthatja-e szélsőjobbot a „republikánus front”?

Július 7-én tartják a francia nemzetgyűlési választások második fordulóját, amelynek legnagyobb kérdése, hogy a Marine Le Pen-féle Nemzeti Tömörülés és szövetségesei megszerzik-e az abszolút többséget, azaz a 289 képviselői helyet. A radikális jobboldali párttal szemben hatalmas visszalépési hullám zajlott le az Új Népfrontban egyesült baloldal, illetve az Emmanuel Macron elnök mögött álló centrista blokk képviselőjelöltjei között, ami könnyen meghiúsíthatja Le Pen álmait a kormányrúd megszerzésére.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 3. 10:11
×
×
×
×