eur:
395.4
usd:
368.55
bux:
71841.69
2024. július 2. kedd Ottó
Nyitókép: atomeromu.mvm.hu

Avarkori sírokat találtak a paksi atomerőmű területén

Egy nagyobb temető részei voltak. A leleteket be is mutatják majd a nagyközönségnek.

A hétfőn kezdődött mentő feltáráson egy ötven négyzetméteres területen azonosítottak négy sírt, amelyek egyikéből egy gömbös végű, bronz fülbevaló került elő. Ebből egyértelművé vált, hogy 6-7. századi, avar sírokról van szó – mondta Szabó Antal, a Paksi Városi Múzeum ásatásvezető régésze.

A sírokban két kislány és két férfi csontvázát tárták fel.

Az egyik férfit lovával együtt temették el, amely a nomádok által kedvelt, a tarpánhoz hasonló, kistermetű ló volt. Az állatot – lovasához hasonlóan – nyugat-keleti irányban helyezték el a sírgödörben. A férfit kezében egy kerámia korsóval temették el, amelyben – feltételezhetően – valamilyen szeszes ital, talán kumisz lehetett. Fegyvert nem találtak nála, de a lóból ítélve harcos lehetett. Az állatot viszont teljes felszerelésben tették a sírba, a zablát, a kengyelt és a bőrnyereg nyomait is megtalálták. Feltételezik azt is, hogy a másik férfi, aki erős testalkatú, 180-190 centiméter magas lehetett, szintén harcos volt.

A régész szerint a négy sír bizonyosan egy nagyobb avar temető része volt.

A közelben vannak avar településnyomok, akár több település is lehetett egy húsz négyzetkilométeres területen. 2020-ban a mostani ásatástól három-négy kilométerre ugyanebből az időszakból hét sírt tártak fel, az is elképzelhető, hogy egy több kilométeren át húzódó temetőről van szó – tette hozzá.

A feltárás eredményét várhatóan ősszel időszaki kiállításon mutatja be a paksi múzeum.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Az összes ellene zajló eljárást megúszhatja Donald Trump – Joe Bidenék nagyon kiborultak

Az összes ellene zajló eljárást megúszhatja Donald Trump – Joe Bidenék nagyon kiborultak

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága hétfőn nyilvánosságra hozott döntésében úgy határozott Donald Trump ügyében, hogy az amerikai elnök tevékenységeinek "magját" abszolút immunitás, hivatalos cselekedeteit pedig vélelmezett mentelmi jog védi. A történelmi határozatot, amely értelmében tovább húzódik Trump büntetőjogi felelősségre vonása, a republikánusok kitörő örömmel üdvözölték, míg Joe Biden amerikai elnök és demokrata párttársai élesen kritizálták.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 2. 12:45
×
×
×
×