eur:
394.71
usd:
365.92
bux:
71738.76
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: womex.com/Farkas András

Lakatos Mónika Womex-életműdíjas: "minden generáció másként közvetíti a dalokat"

Fontos a kultúránk ápolása és az értékeinek továbbadása a jövő nemzedékeinek – mondja Lakatos Mónika, a Romengo és a Cigány Hangok énekesnője, a Womex idei életműdíjasa. Az előadó szerint a roma zenei kultúra is változik, az együttesek szívesen ötvözik a cigányzenét mással.

Összetett okok miatt érez örömöt a Womex életműdíj elnyerése után Lakatos Mónika énekesnő.

"Szakmai szempontból nagyon hálás vagyok, örülök, hogy úgy ítélték meg hozzáértő emberek, hogy mi erre a díjra érdemesek lehetünk. Azért mondom, hogy mi együtt, mert sok ember segítette elő, hogy ezt a díjat megkaphassuk; a cigányságom, egyúttal a magyarságom miatt is örülök neki, büszke vagyok rá" – fogalmazott az InfoRádióban a kitüntetett művész.

Reméli, hogy a későbbi generációk is fel fogják tudni mérni, értékelni, hogy az ember saját kultúrája mennyire értékes, és hogy fontos továbbadni, ápolni, és érdemes kitartónak is lenni.

Hogy mennyire jól reprezentált a roma zenei kultúra, arról azt mondta, nehéz kérdés, mert ez egy élő kultúra.

"Az én generációmnak még volt szerencséje abban a világban felnőni, ahol kultúra és hagyomány volt, például még láthattunk lóvásárokat, cigányok és nem cigányok üzletelését. Egy új generáció már lehet, hogy másként fogja közvetíteni a dalokat, mert új dolgokat él meg, és mivel élő kultúráról beszélünk, nem az iskolában tanuljuk meg ezt a fajta zenei kultúrát, otthonról hozzuk, autodidakta módon tanuljuk és adjuk tovább, ezért változhat. Az új generáció pedig beleteszi magát" – vázolta a művész.

Szerinte az oláh cigány zenei világ eléggé nyitott és befogadó, ezért is sorolható a világzenei kategóriába, de összefér a dzsessz műfajával is, ezért muzsikált együtt Dresch Mihállyal vagy Lukács Miklóssal is, de az általa képviselt zenei kultúra például a flamencóval is összefér. Az pedig már a zenekaroktól függ, hogy mit is szeretnének közvetíteni a közönségnek, de szerinte az semmiképp sem mondható, hogy a roma zenei piac túltelített lenne.

Lakatos Mónika a budapesti világzenei expón október 24-én veszi át a díjat. A második magyar díjazott a Womex történetében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről
Tudósítónktól

Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről

Nigel Farage szerint katasztrófához vezetne, ha Franciaországban Marine Le Pen radikális pártja kerülne kormányra. Az egykori brexitvezér, a brit Reform párt első embere szerint a francia választások első fordulójában győztes pártnak nincs kiforrott gazdasági programja.

Orbán Viktor: az ukrán elnök nem örült túlságosan

Orbán Viktor miniszterelnök a Die Weltwoche című konzervatív svájci lapnak adott interjúban kijelentette, hogy kijevi látogatásán nem meggyőzni akarta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hanem tájékozódni arról, "hol vannak a határai" a kijevi álláspontnak a békefolyamatra vonatkozóan.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 3. 10:11
×
×
×
×