eur:
393.59
usd:
364.5
bux:
71847.27
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke beszédet mond a Magyar Művészeti Akadémia új irodaházának átadóünnepségén Budapesten, a VI. kerületi Andrássy úton 2018. augusztus 28-án.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Vashegyi György: majdnem készen van a művészi életpályamodell

A következő 2-3 évben az ország keleti és nyugati régiójában is létre szeretnék hozni a Magyar Művészeti Akadémia „vidéki bázisait” - mondta programjáról az újraválasztott elnök, Vashegyi György az InfoRádiónak. Az elnök emellett a művészettel nevelésre, a hagyatékok gondozására, valamint a művészi életpályamodell folytatására is nagyobb figyelmet fordítana.

Folytatja a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnökeként 2017-ben megkezdett munkát Vashegyi György, miután a köztestület közgyűlése hétfőn újraválasztotta.

Az elnök az InfoRádiónak elmondta: az első ciklusban azokat a terveket vitte tovább, amelyeket elődje, Fekete György megalapozott. Ezek közé sorolta a művészi járadék és a hároméves nagy ösztöndíjrendszer bevezetését, amelyek kivívását még az alapító elnök érdemeként, a pontos működési feltételeik megteremtését, beindítását saját feladataként említette.

"Ezek beindításával megvalósult az a célkitűzés, hogy magyar művészi életpályamodellt kínáljunk föl a magyar művészek számára" - jegyezte meg az elnök, hozzátéve, hogy ez több ezer embert érint, akik havi támogatást kapnak a munkájukhoz a MMA-n keresztül. Úgy fogalmazott, hogy

15 évvel ezelőtt ennek töredéke is elképzelhetetlen lett volna a magyar művészeti életben,

és ez mutatja, mekkora jelentőségű a magyar művészeti életben, amit a köztestület elért.

"Majdnem készen vagyunk a művészi életpályamodellel" - erősítette meg az elnök.

A tisztújító közgyűlésen elmondott beszédére utalva megjegyezte, hogy nagyon sok területen van még tennivaló, ahol még nem sikerült áttörést elérni. Ezek között említette a művészettel nevelést, ahol

szerinte Freund Tamás személye a Magyar Tudományos Akadémia élén egészen új perspektívát nyithat a két szervezet együttműködésében.

"Freund Tamás világszínvonalon kiemelkedő tudósként pontosan ezt a területet kutatja, az ő tudományos eredményei is igazolják azt, hogy mennyire fontos a művészettel nevelés, és ez befektetés a nemzet jövőjébe" - fogalmazott Vashegyi György, hozzátéve, hogy ez nagyon örömteli együttműködés lesz.

Megemlítette, hogy az MMA Hagyatékból örökség elnevezésű hagyatékgondozással foglalkozó programjára is nagyobb figyelmet fordít majd a következő elnöki ciklusa alatt.

Mint mondta, a következő időszakban szélesebb körben és magasabb szinten tudja majd megvalósítani az MMA eredeti célkitűzéseit is, annak köszönhetően, hogy március 30. óta a tavaly megalapított Nemzeti Kulturális Tanács elnökének is kinevezték. Úgy fogalmazott, hogy a Nemzeti Kulturális Tanács ugyanúgy áttekinti az egész magyar művészeti és kulturális életet, mint ahogyan a Magyar Művészeti Akadémiai is, és a két szervezet eltérő tevékenysége ellenére is van ilyen közös vonás.

"Úgy vélem, hogy a Nemzeti Kulturális Tanácson keresztül a hagyatékok gondozását, vagy a magyar művészet nemzetközi rangú képviseletét az eddigieknél sokkal magasabb szinten fogjuk tudni megvalósítani" - közölte Vashegyi György.

Ugyan az MMA működése is erősen Budapest-központú, azonban az akadémia jövőbeni működése kapcsán nem hiszi, hogy vidéki tagozatokat kellene létrehozni, viszont megfontolandónak tartja, hogy legyen egy-egy vidéki bázisa Kelet-, illetve Nyugat-Magyarországon is. "Az elképzelést a tagság is támogatja, dolgozunk ezen, és a következő 3 évben ezen a téren is előrelépést fogunk felmutatni" - tette hozzá Vashegyi György.

Vashegyi György pénteken 18 órától az InfoRádió Aréna című műsorának a vendége lesz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Órákkal az Árpád hídi autós tragédia előtt engedte el a rendőrség az ámokfutót
"Nem álltak fenn az őrizetbe vétel feltételei"

Órákkal az Árpád hídi autós tragédia előtt engedte el a rendőrség az ámokfutót

A férfi ellen szerda reggel kábítószer birtoklása miatt indult büntetőeljárás, de szabadon engedték, éjszaka ellopott egy taxit, és tömegbalesetet okozott az Árpád hídon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 3. 10:11
×
×
×
×