eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Nyitókép: Pixabay.com

Csaknem 400 dalszerző számlájára érkezik pénz

Egységesen bruttó 160 ezer forint gyorssegélyt kapnak abból a 62 milliós támogatási keretből, amelyet március végén hozott létre az Artisjus jogvédő irpda könnyűzenei szerzők számára.

A felhívás minden olyan dalszerzőnek, szövegírónak szólt, akik a koronavírus-járvány miatt lemondott fellépéseik és egyéb munkáik miatt jelentős bevételkiesést szenvednek el. 680 pályázat érkezett az Artisjus Zenei Alapítványához, ezeket bírálták el.

A döntés értelmében 389 szerző részesül rendkívüli támogatásban, ők egyszerre több feltételnek is megfeleltek:

  • koncerteztek volna a kritikus időszakban, de a lemondott fellépéseik vagy más elmaradó munkáik miatt bevételtől esnek el.
  • Emellett szociális helyzetükből adódóan rászorulnak a támogatásra,
  • nem adtak be pályázatot az Előadóművészi Jogvédő Irodához (EJI) rendkívüli segélyre.
Szempont volt az elbíráláskor, hogy a pályázók aktívan foglalkoztatott dalszerzők legyenek,

szerzeményeik nyilvános elhangzásai teremtik meg ugyanis azt a jogdíjalapot, amelyből most el tudott különíteni forrást az Artisjus a soron kívüli segélyezésre - szerepel a közleményben.

Nem csupán a rászorultság mértékét vizsgálták, a zenei bevételkiesés várható összegét is figyelembe vették.

"Főállású szerzők számára szavaztunk meg támogatást, mert az ő keresetük beláthatatlan ideig nullára csökkent" - idézte a kommüniké Vitáris Ivánt, az Ivan and the Parazol frontemberét, az Artisjus Zenei Alapítvány tizennégy tagú szociális bizottságának egyik tagját. A bizottság javaslata alapján az alapítvány kuratóriuma hozta meg a végső döntést.

A rászoruló szerzők 2020 második felében jelentkezhetnek újra támogatásért az Artisjusnál, akkor már a minden évben meghirdetett szociális támogatásra pályázhatnak.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×