eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Orbán Levente (b) Bushy és Lukács Sándor (j) York szerepében William Shakespeare II. Richárd című drámájának próbáján a Pesti Színházban 2019. december 19-én. A darabot Tompa Gábor rendezésében mutatják be december 21-én.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Ünnepi programajánló: a színpadon nincs pihenő

Szinte valamennyi budapesti színház karácsony elé időzítette új premierjét, ezekből válogattunk.

A Katona József Színházban a Sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház igazgatója, Bocsárdi László rendezésében viszik színre Molière Tartuffe-jét. A címszerepet Keresztes Tamás, Orgon szerepét Máté Gábor játssza. A színlap a kérdéseket sorolja, hogy miről is szólhat ez a Molière darab: Egy furcsa családdráma lenne, amelyben a belső problémák egyetlen bűnbakra vetülnek? Egy költői önvallomás arról, hogy amennyiben a helyzet úgy hozza, mindannyian megkísérthetők vagyunk? Ürügyként szolgáló történet, amely leleplezi a láthatatlan és személytelen háttérhatalom önkényes igazságszolgáltatását?

Szintén a Katonában, a Kamrában mutatják be a színház névadójának klasszikusát: Tarnóczi Jakab rendezi a Bánk Bánt.

Az Örkény István Színházban a nyár elején elhunyt Térey János utolsó drámáját, a Lót – Szodomában kövérebb a fű című művet viszik színre. A drámát Térey Kovalik Balázs rendezőnek és az Örkény társulatának írta. A címszerepet Gálffi László alakítja. Kórus és cimbalom is közreműködik a prózai színházi előadásban. Lót próbálja megtartani hitét a züllött erkölcsű Szodomában, de folyton kompromisszumokat kell kötnie vagyonának gyarapítása és pozíciójának megtartása érdekében. Egy nap azonban megjelennek nála az Úr angyalai...

Az Örkény István Színház Stúdiójában pedig Jean-Paul Sartre A legyek című drámáját Hegymegi Máté rendezi.

A Radnóti Színház új játszóhelyén a Kazinczy utcai Tesla Laborban Franz Xaver Kroetz A vágy című drámáját mutatják be Alföldi Róbert rendezésében. Egy egészen hétköznapi történetben olyan általunk nap mint nap használt fogalmakról, mint az összetartozás, a szeretet vagy a párkapcsolat, az derül ki, hogy lépten-nyomon összekeverjük az ösztönökkel, a vággyal, a pőre szexussal, mert képtelenek vagyunk egymás felé fordulni, és elcsesszük a kapcsolatainkat. Persze igyekszem óvatosan beszélni ezekről a fogalmakról” - idézi Alföldi Róbertet a színlap.

Szintén a Radnóti Tesla Laborban mutatkozik be december 26-án egy szépreményű alkotói közösség, a Narratíva csoport. Négy fiatal, kurrens rendező, Kovács D. Dániel, Szenteczki Zita, Pass Andrea és Hegymegi Máté összefogásában működik majd, most tartják Kovács D. Dániel rendezésében az első bemutatójukat, a Kurázsi és gyerekei című előadást Pető Katával a címszerepben.

A Vígszínházban folytatódik a teátrum Shakespeare-sorozata, ezúttal a II. Richárdot viszik színre Vecsei H. Miklóssal és ifj. Vidnyánszky Attilávval a főszerepekben. II. Richárd, a fiatal uralkodó sorsa egyben a hatalomért folyó harc története. Intrika, árulás, jogtiprás, megalkuvás. A mű kiemelkedik a királydrámák közül költői szépségével, ma is élő és fölismerhető szereplőivel. Az előadást a nemzetközi hírű kolozsvári alkotó, Tompa Gábor rendezi.

A címszerepet alakító Vecsei H. Miklós és ifjabb Vidnyánszky Attila (j) Henrik Bolingbroke szerepében William Shakespeare II. Richárd című drámájának próbáján a Pesti Színházban 2019. december 19-én. A darabot Tompa Gábor rendezésében mutatják be 2019. december 21-én.
MTI/Máthé Zoltán
A címszerepet alakító Vecsei H. Miklós és ifjabb Vidnyánszky Attila (j) Henrik Bolingbroke szerepében William Shakespeare II. Richárd című drámájának próbáján a Pesti Színházban. A darabot Tompa Gábor rendezésében mutatták be 2019. december 21-én. MTI/Máthé Zoltán

A Centrál Színház pedig új kiállításban, rendezésben ismét műsorára tűzi korábbi sikerdarabját, a Legénylakást. Billy Wilder legendás filmje alapján készült darab főszerepeit Stohl András és Tompos Kátya játsszák.

A Magyar Állami Operaház a Keresztény Évad alkalmából tűzi először műsorára szcenírozott formában Händel fő művét, a Messiást. A Mozart-átirat Anger Ferenc rendezésében, Nádasdy Ádám új magyar fordításával csendül fel az Erkel Színházban. A karácsonyi négy előadás szólistái Rácz Rita, Schöck Atala, Horváth István és Cser Krisztián, a zenekart és az énekkart Kesselyák Gergely vezényli.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×