eur:
392.34
usd:
362.3
bux:
72058.06
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta

Felbukkant egy újabb Szent Korona, Pécsett lehet látni

Egy rekonstrukcióról van szó, a keceli Pintér család féltve őrzött kincse. Nem olyan, mint a ma ismert darab, hanem az alapján készült, ami Szent István fején volt.

Pécsen látható a Szent Korona rekonstrukciója, valamint a jogar, az országalma és Szent István kardjának másolata augusztusban - közölte a kiállításnak helyszínt biztosító Zsolnay Örökségkezelő NKft. hétfőn.

A keceli Pintér család tulajdonában álló, nyilvánosan eddig be nem mutatott műtárgyak a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben tekinthetőek meg csütörtöktől augusztus végéig.

A közleményben azt írják, a Szent Korona most nagyközönség elé kerülő, Gubán György zománcművész, Csomor Lajos aranyműves, és Solymár Károly üvegcsiszoló művész alkotta másolatát

II. János Pál pápa is megáldotta 2000-ben.

Megjegyzik: a fejék

nem az Amerikából visszatért korona pontos másolata, hanem annak az eredetinek a rekonstrukciója, amellyel Szent Istvánt megkoronázták.

Az eredeti és a kiállított korona közötti különbség egy Máriát és a két arkangyalt ábrázoló zománc kép, amely az idők során elveszett az eredeti darabról.

A korona érdekessége még, hogy ugyanolyan kézműves munkával és szerszámokkal készült, mint az eredeti a jogarral és az országalmával együtt, tehát

modern technikát nem alkalmaztak a készítésénél.

A koronázási jelvények a Zsolnay Kulturális Negyedben augusztus végéig láthatóak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Moszkvába érkezett Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Moszkvába érkezett Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Megérkezett Moszkvába Orbán Viktor, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is tárgyal majd. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön azt mondta, Ukrajna újabb békekonferenciát akar szervezni, és ezúttal már tárgyalnának Oroszországgal is. Megjegyezte ugyanakkor, nem valószínű, hogy Putyin lenne a tárgyalófél, ugyanis ő nem hajlandó elhagyni az országot. Az orosz elnök szintén csütörtökön kijelentette, kizárt, hogy Oroszország tűzszünetet kössön Ukrajnával: csak olyan megállapodást fogad el Moszkva, ami visszafordíthatatlan, és a konfliktus lezárásához vezet. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×