eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
A Münnich Aladár által tervezett lakóház a Bauhaus stílusban épült Napraforgó utcai kísérleti lakótelepen 2013. október 15-én. 1931-ben a Fővárosi Közmunkák Tanácsának pályázata alapján összesen tizenkilenc ház épült fel a kor neves építészeinek tervei alapján a pasaréti mintatelepen.
Nyitókép: MTI Fotó: Beliczay László

Budapestiek tömegei lézengenek idegen társasházak udvarán

A hétvégén újra megrendezik a Budapest100 nevű programsorozatot, amelynek a célja, hogy felhívja a figyelmet a körülöttünk lévő város mindennapi értékeire, és közelebb hozza egymáshoz a városlakókat - hívta fel a figyelmet a program egyik projektvezetője, Klaniczay János.

A Budapest100 2011 óta minden évben megszervezi nyitott házak hétvégéjét; az a különlegessége, hogy ilyenkor a lakók látják vendégül a betérőket - mondta el az InfoRádióban Klaniczay János, a Budapest100 egyik projektvezetője.

Idén, a bauhaus centenáriumán a "városi modern" nyomába erednek, több mint 50 csatlakozó helyszínen lehet bemenni a társasházak közös tereibe, itt kiállítások, vezetések, gyerekprogramok, koncertek várják a látogatókat.

"Két nagyon fontos állításunk van: minden ház érdekes, minden program ingyenes"

- tette hozzá Klaniczay János.

Az ő személyes kedvence a Bajcsy-Zsilinszky köz 1. és 2., ami nem tipikusan bauhaus épület, sok art-deco is van rajtuk, azonban fel lehet fedezni rajtuk a korra emlékeztető jegyeket; mindkét házban különlegességekkel készülnek az akció önkéntesei és a lakók.

A programfolyamot évről évre hatalmas érdeklődés övezi,

nagyjából 20 ezer látogató veszi ilyenkor a nyakába Budapestet.

Idén is hasonló számokra számítanak, akkor is, ha nem lesz feltétlenül jó idő.

A helyszínek eléggé szórtak, de minden egy helyen megtalálható a kezdeményezés honlapján.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×