eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Az Iparművészeti Múzeum üvegcsarnoka 2017. augusztus 3-án. Szeptember 3-án zár az átfogó rekonstrukció előtt álló múzeum, amely a következő hetekben számos programmal búcsúzik időlegesen a látogatóktól.
Nyitókép: MTI Fotó: Balogh Zoltán

Csúcstechnológiával újul meg az Iparművészeti Múzeum

A friss tartószerkezeti vizsgálatok alapján új engedélyezési terv készül a rekonstrukcióhoz.

A Lechner Ödön tervezte, vasbeton szerkezetes szecessziós palota statikai problémái miatt szükségessé vált az épület átfogó felújítása - mondta az intézmény főigazgatója. Időközben kiderült, hogy a homlokzat életveszélyes állapotban van, ezért kellett felállványozni.

Cselovszki Zoltán emlékeztetett arra, hogy a múzeum Magyarországon a legtöbbet vizsgált épületek közé tartozik. Már a korábbi vizsgálatok tartószerkezeti mozgásokra utaltak, és a födémet tartó acélgerendázat elhajlása is beavatkozást igényel.

Mivel az épület az Ős-Duna feltöltött medrébe épült, komoly gondokat okoz a vizesedés, de a ház sérüléseket szenvedett a világháborúkban, az 1956-os forradalomban, az 1956-os földrengésben,

majd a metró építése miatt jelentősen megsüllyedt, és egy nagyobb törés alakult ki az épületszerkezetben.

A homlokzat szebb lesz, mint most

Az eredeti homlokzati falazat nem épületkerámia burkolat fogadására épült, az egykor változatos szükségmegoldásokkal rögzített kerámiaburkolat pedig elvált a faltól, ami életveszélyessé vált, ezért állványozták fel a homlokzatot és távolították el a díszkerámiákat. A főigazgató hangsúlyozta, hogy minden leemelt épületelemet mint egy műtárgyat, leltároztak, szkenneltek, QR-kóddal láttak el, így egy térbeli virtuális maketten pontosan beazonosítható az összes darab helye.

Az eddigi vizsgálatok szerint

a kerámiaelemek 95 százaléka restaurálható, megtisztítható és visszahelyezhető a homlokzatra, ezt azonban már biztonságos, 21. századi technológiával fogják megoldani.

Cselovszki Zoltán elmondta, azért kell új engedélyztetési terv, mert az előző beadása óta további vizsgálatokat végeztek az épületen, és kiderült, hogy

  • új vasbeton keretek, vasbeton falak szükségesek a merevítéshez,
  • meg kell erősíteni és a talajvíz ellen injektálni kell az alapokat,
  • több területen új alapozásra és megtámasztásra van szükség,
  • számos részen cserélni kell a korrodált födémeket,
  • a terheléseket új acélgerendázattal kell átvinni a főfalra,
  • a kupola alátámasztását, vasbeton szerkezetét is meg kell erősíteni.

Cselovszki Zoltán kiemelte, hogy magát az épületet is műtárgynak tekintik, ezért a házról is elkészült a műemléki értékleltár. Sikerült számos dokumentumot - korabeli fotókat, terveket - feltárni, amelyek segítenek az eredeti állapot visszaállításánál.

Az üvegcsarnok falait például csak 1920-ban festették fehérre, ezért - ha sikerül pluszforrást szerezni - helyreállítják az eredeti díszítőfestést. Számos helyen rekonstruálni kell a terrazzoburkolatokat, és azt is vizsgálják, hogy a statikai problémák miatt leemelt lanterna torony helyreállítható-e, vagy az újragyártására lesz szükség.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×