eur:
394.61
usd:
365.82
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma

Rófusz Ferenc és Szemadám György életműdíjat kapott

Rófusz Ferenc és Szemadám György életműdíjat kapott a szolnoki képzőművészeti filmfesztiválon, amely vasárnap ért véget a díjazott filmek vetítésével.

A XVII. Szolnoki Nemzetközi Képzőművészeti Filmfesztivál hivatalos programja a Szolnoki Galériában szombat este rendezett díjátadóval véget ért, ahol az idén 70 éves Rófusz Ferenc és Szemadám György, a Magyar Művészeti Akadémia elnökségének tagja életműdíjat vehetett át - közölték az MTI-vel a szervezők.

Az elmúlt négy napban három földrész 18 országából érkezett 61 versenyfilmet vetítettek le a fesztiválnak otthont adó Tisza moziban. A zsűri négy kategóriában díjazta a legjobb filmeket, hat alkotót pedig elismerő oklevélben részesített. A Magyar Művészeti Akadémia különdíjat ajánlott fel.

A Lajta Gábor, Jelenczki István és Medveczky Balázs alkotta zsűri a Képzőművészeti film kategória díját Dala Istvánnak ítélte a Szobor születik. Bronzba öntött történelem című 52 perces filmjéért. Az alkotás Engler András, Meszlényi János és Polgár Botond szobrász munkáját követi, akik újra elkészítették a Parlament déli kapuja előtt azóta felállított, gróf Andrássy Gyula miniszterelnököt ábrázoló monumentális lovasszobrot. Az elismeréssel járó félmillió forintot, hasonlóan a mustra többi díjához, a Médiatanács ajánlotta fel.

Az animációs filmek díját a zsűri megosztotta Frédéric Even és Louise Mercadier Metamorphosis című filmje és Orosz István a Rajzoló című alkotása között. A francia művészek első animációs filmje egy férfiről szól, aki a reggeli ébredés után úgy érzi, megváltozott és nem képes együtt élni a többiekkel. A Kossuth-díjas Orosz István 6 perces filmje pedig a labirintus mitológiáját dolgozza fel. A megosztott díjjal 250-250 ezer forint jár.

A kísérleti film kategória díját a 250 ezer forint pénzjutalommal Mohi Sándor kapta A rózsa üzenete című 14 perces művéért. A képzőművészeti portréfilm kategória elismerését az amerikai Marcie Begleiter munkájának, az Eva Hesse - Tracing the Rope című egészestés filmnek ítélte oda a zsűri.

A filmfesztivál kiemelt támogatója, a Magyar Művészeti Akadémia különdíját és a vele járó 300 ezer forintot Tóth Péter Pál Az üvegfestő - Róth Miksa művészete című filmje kapta.

Oklevéllel jutalmazta a zsűri az orosz Alekszandra Averjanovának A perem és A szürke árnyalatai című filmjeit, továbbá Cakó Ferencet a Dózsa 1514 című filmjéért, Jankovics Marcellt az Arcmás című filmjéért, Medgyesi Gabriellát A mítoszteremtő ember - Samu Géza című filmjéért, Ulrich Gábort a Balansz és a Fából faragott királyfi című filmjeiért és Zajti Gábort a Székfaragás az Érmelléken című filmjéért.

Szolnokon 1969 óta rendeznek képzőművészeti filmfesztivált. A rendszerváltásig hat alkalommal szervezték meg, majd 1993-ban indították el újra. 1998 óta kétévente jelentkezik a mustra, amelynek mezőnye 2000-től nemzetközivé szélesedett.

Címlapról ajánljuk
Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről
Tudósítónktól

Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről

Nigel Farage szerint katasztrófához vezetne, ha Franciaországban Marine Le Pen radikális pártja kerülne kormányra. Az egykori brexitvezér, a brit Reform párt első embere szerint a francia választások első fordulójában győztes pártnak nincs kiforrott gazdasági programja.

Orbán Viktor: az ukrán elnök nem örült túlságosan

Orbán Viktor miniszterelnök a Die Weltwoche című konzervatív svájci lapnak adott interjúban kijelentette, hogy kijevi látogatásán nem meggyőzni akarta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hanem tájékozódni arról, "hol vannak a határai" a kijevi álláspontnak a békefolyamatra vonatkozóan.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 3. 10:11
×
×
×
×