eur:
400.73
usd:
350.88
bux:
0
2025. június 11. szerda Barnabás

Ma kiderül a finom hagymalekvár titka

Hagymanapot rendeznek szombaton az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban, a rendezvényen az is kiderül, ki pucolja legügyesebben a zöldségfélét -közölte Kodácz Csengele, az intézmény marketingvezetője.

A dél-alföldi régióban a vörös- és fokhagymatermesztésnek évszázados hagyományai vannak. A levéltári adatok szerint Makó környékén már 1760-ban nagy mennyiségben termelték e zöldségféléket, s voltak olyanok, akik kizárólag ezzel a növénykultúrával foglalkoztak. Ám nemcsak a hagyma termesztése, de a hagymapucolás s a kereskedelem is sokaknak megélhetést biztosított a Maros-parti városban.

Szombaton a skanzenben az egykori hagymások mindennapjaiba tekinthetnek be a látogatók. A makói parasztháznál a vendégek megismerhetik a hagyományos hagymaleves receptjét és megkóstolhatják az elkészült ételt. Kiderül, mi a titka a finom hagymalekvárnak, hogyan kell sütni kemencében a kenyeret. A vállalkozó kedvűek füzért készíthetnek fokhagymából, bútort festhetnek, elleshetik a fafaragók fogásait, a Nomád parkban pedig 10. századi tevékenységeket - nemezelést, kézi orsózást, rokkázást - próbálhatnak ki. A skanzenbe visszatérve pedig lilahagymás zsíros kenyérrel csillapíthatják éhségüket.

A délutáni hagymapucoló-versenyen a park látogatói próbára tehetik kézügyességüket. A szervezők emlékeztettek: néhány éve, egy Makón rendezett hasonló versenyen a győztes nyolc perc alatt tisztított meg tíz kiló vöröshagymát.


VIDEÓAJÁNLÓ
Címlapról ajánljuk

Álhírek terjednek a KRESZ-változásokról: ne hagyja, hogy megvezessék

Csupán álhír, hogy változott volna június 1-jévek a kerékpárok kötelező felszerelésének listája – mondta el az InfoRádióban a Magyar Kerékpárosklub elnöke. Kürti Gábor beszélt a bringásokat érintő tervezett KRESZ-változásokról és arról is, hogy megkülönböztetik-e majd a versenyzőket az utakon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2025.06.11. szerda, 18:00
Siklósi Péter
a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×