eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Velencei Biennále - Pénteken nyílik a magyar pavilon

Hatvanhárom ország részvételével rendezik meg május 28. és november 27. között a 15. Velencei Építészeti Biennálét - a magyar pavilon pénteken nyílik meg.

Jelentés a frontról (Reporting from the Front) címmel, hatvanhárom ország részvételével rendezik meg május 28. és november 27. között a 15. Velencei Építészeti Biennálét; a magyar pavilon a pénteki szakmai napon nyílik meg Fábián Gábor és Fajcsák Dénes aektivátorok - Helyi aktív építészet című kiállításával.

"Az építészet fejlődése nem önmagáért való cél, hanem az életminőség javításának eszköze (...) az épített környezet fejlesztését több fronton kell megindítani" - hangsúlyozta kiáltványában a 2016-os biennále főkurátora, Alejandro Aravena. A közösségi építészet egyik éllovasaként számon tartott chilei építész szerint az idei seregszemle feladata, hogy olyan témák tárházát vesse fel, amelyeket az építészetnek a jövőben meg kell válaszolnia, a kulturális és művészeti szempontok mellett figyelembe véve a szociális, politikai, gazdasági és környezeti vonatkozásokat is.

A Giardini parkban, az Arsenale történelmi csarnokaiban és Velence központjában hatvanhárom állam jelentkezik nemzeti kiállítással, négy ország - Fülöp-szigetek, Nigéria, Seychelles-szigetek és Jemen - először mutatkozik be az Építészeti Biennálén.

A Jelentés a frontról című főkurátori tárlatra Alejandro Aravena 88 kiállítót hívott meg 37 országból, közülük harminchárman negyven év alattiak. Noha magyar építész nem mutatkozik be, magyarországi vonatkozása így is lesz a központi tárlatnak, kiállít ugyanis a Liget Budapest projekt keretében az Új Nemzeti Galériát tervező, japán SANAA építésziroda is.

Fábián Gábor és Fajcsák Dénes aektivátorok - Helyi aktív építészet című projektje egy pusztuló egri épület közösségi megújítását mutatja be.

Az egri Arkt építészcsoport a helyi önkormányzat bevonásával olyan épületet keresett, amelyben már senki nem látott potenciált. Végül a Gárdonyi-kertben, a Gárdonyi Emlékmúzeum mellett 7-8 éve romosan álló, régi GAMESZ épületet újították meg és üzemeltetik közösségi összefogással, Ellátó néven.

Ezt a munkát mutatja be az eredeti üzenethez hűen a magyar pavilon idei kiállítása: a Gárdonyi-kert hangulatát az épület belső udvarában megidéző kiskert körül két 4 méter átmérőjű asztal "aktiválja" a látogatókat. Egyiknél főiskolások által készített videókat mutatnak be, a másik asztalnál pedig virtuálisan bejárható lesz az Ellátó.

Magyarország idén 64 millió forintot fordít a Velencei Biennálén való részvételre, ebből 23 millió jut a kiállítás építésére és a katalógusra.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Súlyos hibát követne el az EU, ha így mentené meg az autóiparát

Súlyos hibát követne el az EU, ha így mentené meg az autóiparát

Az Európai Unió úgy döntött, büntetővámokat vet ki a Kínából importált elektromos autókra, válaszul a versenytorzító kínai állami támogatásokra, amelyekkel a távol-keleti ország saját autóiparát erősítette az elmúlt években. Ez a lépés nem minden európai szereplőre hat egyformán, és fennáll annak a lehetősége, hogy megegyezés helyett kereskedelmi háború robban ki az EU és Kína között. Ez pedig egy még súlyosabb döntéshez vezethet, a kibocsátáscsökkentési célok módosításához.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×