eur:
387.07
usd:
359.07
bux:
69006.56
2024. május 13. hétfő Imola, Szervác

Május végén startol a Magyar Bormustra

A szakmának és a fogyasztóknak is visszajelzést szeretne adni a Magyar Bormustra - 37. Országos Borverseny, melyet idén nemzetközi szakértők - mások mellett James Davis Master of Wine - bevonásával rendeznek meg május 24-én és 25-én.

Fontos a fogyasztónak kapaszkodót adni, de remélhetőleg a termelők széles köre is kíváncsi lesz eredményre - mondta el a mustra szerdai budapesti sajtótájékoztatóján Légli Ottó, a versenyt rendező Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke.

Gál Péter, a Földművelésügyi Minisztérium eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta: a magyar szőlő- és borágazat csak akkor bővülhet, ha a minőség irányába fordul, ezért fontos az értékeket feltárni, többek között a Magyar Bormustra segítségével.

Magyarország változatos termőhelyekkel rendelkezik, mindegyik borvidékünk tud olyan borstílust, amely a nemzetközi piacon is megállja a helyét - mutatott rá Gál Péter. Mint hozzátette: ahhoz azonban, hogy ez az adottság nagyobb bevételt jelentsen a termelőknek, növelni kell a magyar borok presztízsét, hiszen azoknak nem a legolcsóbb kategóriában kell versenyképesek lenniük.

Koch Csaba, a verseny szervezőbizottságának elnöke közölte: a nevezés még nem zárult le; eddig 19 borvidékről csaknem 500 tétel érkezett. A mintákat hét, egyenként hétfős bizottság bírálja el, soraiban külföldi borászokkal, sommelier-kkel, szakújságírókkal; egy csúcszsűri pedig a különdíjakról dönt majd.

A nevezett tételek 30 százaléka kaphat arany- vagy ezüstérmet, ezek közül 70 bort csúcsbort választanak ki. A kategóriagyőztes minták mellett különdíjjal jutalmazzák a legjobb furmintot, olaszrizlinget illatos magyar fehér fajtát és kékfrankost, valamint kilenc "Tesco best buy bort" is választanak.

Pirint János, a Tesco Global Zrt. magyarországi beszerzési igazgatója arról számolt be, hogy a mustrához stratégiai partnerként társult áruházlánc tavaly 22,5 millió palack bort értékesített Magyarországon, ennek több mint 90 százaléka volt hazai bor.

A Tesco magyar, lengyel, cseh és szlovák leányvállalatait 2015 óta közös menedzsment vezeti, ami a V4-es közös piacot is megnyitja a magyar borok előtt - emlékeztetett Pirint János, hozzáfűzve: a három társország piacaira 800 ezer palack magyar bort szállítottak 2015 novembere óta.

Címlapról ajánljuk

Válságos helyzetben az osztrák egészségügy, drámai számok érkeztek

Az ausztriai egészségügyi ellátás drámai helyzetének oka elemzések szerint az érvényben lévő "kétosztályos" rendszer. Ebben a betegek maguk dönthetnek arról, hogy a biztosítóval szerződésben álló orvosokat választják (Vertragsarzt), vagy pedig az ilyen szerződéssel nem rendelkező, egyfajta magánellátást biztosító (Wahlarzt) orvosok iránt táplálnak nagyobb bizalmat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×