eur:
393
usd:
363.47
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Fokozódik a biztonság az idei Szigeten

Fokozza a Sziget Fesztivál biztonsági intézkedéseit az idén teltházzal számoló esemény szervezőgárdája. Az augusztus 10. és 17. között jelentkező fesztiválon a könnyűzenei kínálat mellett még erősebb lesz a cirkuszi programkínálat és számos rendezvény foglalkozik a menekültkérdéssel is. A részletekről Gerendai Károly, a Sziget Fesztivál főszervezője, és Kardos József programigazgató beszélt az InfoRádiónak.

„Már harmadik éve látványosan nő a látogatószám és mivel a befogadóképességet nem tudjuk növelni, úgy látjuk, hogy idén telt ház várható. Az ötnapos bérletek már elfogytak, a hét napos bérletek közel háromnegyede elfogyott. Napijegyekből még jól állunk, de az a gyanúm, hogy ott is lesznek olyan napijegyek, amelyek elfogynak majd” - mondta Gerendai Károly, a Sziget Fesztivál főszervezője.

Hozzátette: nagyon erős a konkurenciaharc a fesztiválok között és azoknak a fesztiváloknak van hosszú távon létjogosultságuk, ahol nem mindig az aktuális programtól függ, hogy el akarnak-e menni a látogatók, hanem a rendezvény élményének szeretnének részesei lenni.

„Úgy tűnik a Sziget is egyre inkább ebbe a kategóriába kerül, hiszen a jegyek jó részét úgy vásárolták meg az emberek, hogy még nem is tudták, mik lesznek az idei programok” - fűzte hozzá a főszervező.

Mint mondta, a tömegrendezvényeknél az utóbbi időben egyre fontosabb a biztonság.

A jegybeváltáskor személyi azonosítást fognak végezni, a karszalag sorszámát összekötik a felhasználó személyével. A bejáratnál felállított kamerás beléptető rendszer segítségével az illetékesek felismerik, ha nem a jogos felhasználó kíván belépni. Ezzel párhuzamosan megnövelik a beléptetőhelyek kapacitását – közölte Gerendai Károly.

Hozzátette: a Sziget eddig is a legbiztonságosabb fesztiválok közé tartozott. Mint az újságíróknak szánt sajtóanyag fogalmaz, a fejlesztéseket úgy végzik el, hogy a biztonságérzetet növeljék, miközben a szórakozni vágyókban ne keltsenek félelmet. A szigetlakókat őrző szolgálatok nagyobb állománnyal lesznek jelen, a fokozottabb jelenlét inkább csak a bejáratnál és környékénél lesz érzékelhető.

„Ez részben azért fontos, mert a nemzetközi körözési listán szereplő személyeket ki tudjuk szűrni, másrészt pedig az egyéb bűncselekményektől is visszatartó tényező, ha az emberek azt látják, hogy tudjuk, egy-egy karszalagot konkrétan ki visel” - fogalmazott Gerendei Károly.

Idén augusztus 10-től 17-ig rendezik meg a Sziget fesztivált, az idei nagyszínpados sztárfellépők között lesz Rihanna, a Muse, Manu Chao, David Guetta, a Sigur Rós, Noel Gallagher, a Skunk Anansie, Jake Bugg, a Last Shadow Puppets vagy a Kaiser Cheifs.

Gerendai Károly kitért arra, hogy a Szigetre elővételben 70 százalékkal több bérletet/jegy fogyott már, mint tavaly ilyenkor. Az ötnapos (a mínusz egyedik és nulladik nap nélküli) bérletek már három hétel ezelőtt elfogytak és eladták a hétnapos bérletek háromnegyedét is. "A Sziget kezdetére valószínűleg valamennyi bérlet el fog fogyni" - jegyezte meg.

A főszervező azt mondta: a fókuszban változatlanul a saját arculat, a látványvilág erősítése áll, a fejlesztések, a szolgáltatások színvonalának emelése is ezt célozza. Mintegy száz új látványosság, szobrok, installációk, világítás színesíti a Szigetet; cél a környezettudatosság növelése.

A menekültkérdés lesz az egyik kiemelt témája a Szigetnek, ehhez sok program fog kapcsolódni. "Ezek között lesz a Színházi- és Táncsátorban a berlini Maxim Gorki Theater előadása vagy a Múzeumi Negyedben a párizsi Bevándorlástörténeti Nemzeti Múzeum utazó kiállítása. Lesznek filmvetítések kerekasztal-beszélgetések, eljön Antonio Gutierrez, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának volt vezetője" - sorolta a témában tartandó rendezvényeket Kardos József programigazgató.

Az A38 színpadon fog játszani például MO, Naughty Boy, a Movits!, Kovacs, Róisín Murphy, a Block Party, a CHVRCHES és a Bullet for My Valentine, a Világzenein Buika, Goran Bregovic, a Värttinä, a Leningrad, Rachid Taha, a Les Hurlements d'Leo, a Mau Mau, a Petőfi Rádió színpadán pedig a teljes hazai élvonal, köztük a Kiscsillag, a Péterfy Bori & Love Band vagy a hiperkarma.

A feltörekvő és hazájukban már nagyobb népszerűségnek örvendő zenekarokat bemutató Európa Színpad az olasz kemping mellől a Sziget közepére költözik, több lesz a fellépő, tovább tart a program, mint tavaly; a fellépők között lesz a milánói I Ministri vagy a francia Deluxe.

A Színházi- és Táncsátorban fog fellépni a rotterdami Maastheater társulata, ott lesz a japán koreográfus, Hiroaki Umeda, a National Dance Company of Wales, az argentin Cortez-Fontán. A Nagy Utcaszínházat idén a francia Transe Express nyújtja, a Cirque du Sziget helyszínen mutatja be újcirkuszi produkcióját a német Soap, az ausztrál Circa, a francia Marcel et ses droles de femmes, a kanadai Les Dudes.

"A Klasszikus, Opera és Jazz Színpad sztárja lesz Gabriel Prokofjev, a zeneszerző Londonban élő unokája, aki időnként klasszikus zenei dj-ként is fellép. Természetesen idén is lesz ArtZone, Magic Mirror sátor, Civil Sziget, Vándor Vurstli és Hungarikum Falu" - mondta Kardos József programigazgató.

Gerendai Károly kérdésre válaszolva kitért arra: hisz abban, hogy direkten politikai, ideológiai állásfoglalást nem kell tennie, ugyanakkor "a Sziget értékrendje közismerten a nyitottságra, az elfogadásra épül".

"Tavaly 95 országból érkeztek látogatók a Szigetre, továbbra is Hollandiából, Angliából, Franciaországból, Németországból, Olaszországból jönnek a legtöbben, miközben jelentősen nő a török, az izraeli, az orosz és az ukrán vendégek száma" - hangsúlyozta a főszervező.

Mint elhangzott, az idei Sziget azért tart ismét szerdától szerdáig szemben az elmúlt évek hétfőtől vasárnapig tartó rendezvényeivel, mert egyrészt korábban úgy volt, a Forma-1 magyar futama augusztus a 6-7-i hétvégén lesz, másrészt augusztus közepétől könnyebb előadókat Európában megszerezni, mivel ekkorra befejezik ázsiai, ausztráliai vagy amerikai turnéikat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 3. 10:11
×
×
×
×