eur:
392.76
usd:
363.25
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Mégis vissza akarja szerezni a Koh-i-Noor-gyémántot India

Az indiai kormány kedden bejelentette, hogy mégis vissza akarja szerezni az országnak a Koh-i-Noor-gyémántot, amelyről egy nappal korábban az indiai államügyész-helyettes az ügy legfelsőbb bíróságon zajló tárgyalásán azt állította, hogy India nem próbálja meg visszakapni Nagy-Britanniától.

Az államügyész helyettes hétfőn, a drágakő visszaszerzésére indított közérdekű per előtt tartott meghallgatáson kijelentette, hogy a Koh-i-Noor-gyémántot, amely ma a brit koronaékszerek része, nem lopták a britek, hanem ajándékba kapták: Randzsit Szingh, az utolsó szikh maharadzsa ajándékozta azt a brit Kelet-indiai Társaságnak.

Az indiai kulturális miniszter azonban kedden közleményben szögezte le, hogy az indiai kormány mindent el fog követni a gyémánt visszaszerzésére.

A legfelsőbb bíróság egy jogi csoport petíciójával kapcsolatban rendezett meghallgatást, amely azt követelte, hogy az indiai kormány tegyen meg mindent a gyémánt visszaszolgáltatásáért.

A bíróság hat hetet adott a kormánynak, hogy alaposan gondolja át és alakítsa ki álláspontját a kérdésben, mielőtt a beadványról döntenének.

A nagy, ovális alakú, halványlila színű gyémántot a dél-indiai Ándhra Prades államban, Guntur közelében találták feltehetően a 13. században. Csiszolatlanul 793 karátos volt, elsőként a Katatija-dinasztia birtokolta.

A következő évszázadokban a kő többször is gazdát cserélt, mielőtt Viktória brit királynőhöz került volna. A gyémánt 1851-ben érkezett Londonba, átadását Indiában még ma is a nemzeti önérzeten esett sérelemként tartják számon.

A Koh-i-Noort 1911-ben belefoglalták V. György feleségének, Mária királynénak a koronájába, majd 1937-ben VI. György feleségéé, Erzsébeté, II. Erzsébet édesanyjáé lett. A gyémántot a Towerben, a koronaékszerek között őrzik.

India, Pakisztán és Afganisztán is megpróbálta már megszerezni az ékkövet az elmúlt évtizedben, a brit kormány eddig a Koh-i-Noor visszaszolgáltatására tett minden kísérletet visszavert.

Címlapról ajánljuk
Feledy Botond: akár a harmadik legnagyobb frakció is lehet a Patrióták Európáért

Feledy Botond: akár a harmadik legnagyobb frakció is lehet a Patrióták Európáért

Több párt érdeke, hogy az Európai Parlament kitolja a frakciók bejelentésének időpontját. Eredetileg július 4. éjfélkor jár le az informális határidő, az EP alakuló ülésére pedig július közepén kerülhet sor – mondta Feledy Botond. Arra is felhívta a figyelmet, hogy egy frakció megléte és a létszáma meghatározza azt, hogy pénzügyi forrásokban, pozíciókban, felszólalásokban milyen erőt képviselhet majd az Európai Parlamentben.

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 3. 10:11
×
×
×
×