eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 15. vasárnap Enikő, Melitta

Új vezető a berlini, a római és a kairói magyar kulturális intézet élén

Két év múlva a tengerentúlon mutatkozik be a magyar kultúra, jövőre azonban sehol a világon nem tart magyar kulturális évadot a tárca. Hiller István miniszter erről, valamint a kulturális intézetek vezetőinek kinevezéséről beszélt az InfoRádióban.

Can Togay Jánost a Berlini Collegium Hungaricum, Kovács Pétert a Római Magyar Akadémia, Zimonyi Istvánt pedig a Kairói Kulturális Tanácsosi Hivatal igazgatójának választották.

Hiller István elmondta: a berlini Collegium Hungaricum épületét november végén adják át, ez a Magyar Köztársaság rendszerváltozás utáni legnagyobb külföldi beruházása.

A miniszter hozzátette: a jövőben bővíteni kívánja a magyar kulturális jelenlétet az arab országokban, ezért a kulturális szakattaséi hálózat következő állomásaként jövőre vagy legkésőbb 2009-ben az Egyesült Arab Emírségekbe - várhatóan Abu-Dzabiba - kulturális attasét küld a tárca.

A szakattasé feladatköre nemcsak az emírségekre, hanem az arab öböl egészére vonatkozik.

A római és a kairói intézet igazgatója szeptember 1-jével, a berlini magyar intézet vezetője január 1-jével foglalja el posztját. A kinevezések négy évre szólnak és egy évvel meghosszabbíthatók.

Magyarországnak jelenleg 19 országban van kulturális intézete, ezekre összesen 3,1 milliárd forintot fordít a kulturális tárca egy év alatt.

Jelenleg Németországban zajlik magyar kulturális évad, jövőre azonban egyetlen országban sem lesz ilyen. Hiller István ezt az InfoRádióban azzal indokolta, hogy 2009-ben New Yorkban és Washingtonban akarja népszerűsíteni a magyar kultúrát a tárca, és mind az anyagi mind az emberi erőforrásokat erre koncentrálják.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
Ennyit az elsöprő iráni válaszcsapásról? – Három lehetséges ok, amiért Teherán még nem támadta meg Izraelt

Ennyit az elsöprő iráni válaszcsapásról? – Három lehetséges ok, amiért Teherán még nem támadta meg Izraelt

Július 31-én villámcsapásként érkezett a hír, mely szerint egy robbanásban életét vesztette Iszmail Hanijeh, a Hamász politikai ágának vezetője és a terrorszervezet legbefolyásosabb tagja. A feszültséget tovább fokozta, hogy a detonációra egy teheráni szállodában került sor. Irán azonnal felvonta a bosszút szimbolizáló vörös zászlót, a különféle nyugati hírszerző ügynökségek pedig egész augusztusban arról közöltek híreket, hogy „a következő héten” már biztosan támadás fog indulni Izrael ellen. Az iráni válaszcsapás egyelőre elmaradt, de miért? Itt van három lehetséges magyarázat Teherán tétlenségére.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×