eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 15. vasárnap Enikő, Melitta

Licitháború a zenészlegenda szemüvegéért

Licitháború kezdődött John Lennon, egykori Beatles-tag szemüvegéért egy online aukción. A legmagasabb ár, amit eddig kínáltak érte: 750.000 font (több mint 271 millió forint). Főként amerikaiak és japánok érdeklődnek.

A zenész az együttes 1966-os japán turnéján viselte az aranykeretes napszemüveget.

A Beatles öt koncertet adott a Tokió belvárosában álló Budokan csarnokban. A termet eredetileg az 1964-es nyári olimpiai játékokra építették, azóta számos koncertet rendeztek benne, de elsősorban a harci játékok bemutatóhelyeként működik.

A Beatles volt az első együttes, amelyik ebben a csarnokban fellépett, és ez sokaknak kiváltotta a nemtetszését, ők úgy érezték, hogy a nyugati zenészek bemocskolják a harcművészetek szentélyét.

A Beatles tagjai emiatt több halálos fenyegetést is kaptak vallási fanatikusoktól. A zenészek így szinte rabként éltek tokiói szállodájában. Társaságukban csak fotósuk, Bob Whitaker és helyi tolmácsuk, Jore Dzsunisi volt.

E napok alatt Lennon és Jore barátságot kötött. Az utolsó fellépés után mindketten - japán szokás szerint - megajándékozták a másikat: a zenész egy készlet tradicionális vörösréz csészét kapott, míg ő a napszemüvegét adta Jorénak.

A férfi négy évvel John Lennon halála után, 1984-ben vált meg a tárgytól, amelyet most egy amerikai gyűjtő bocsátott árverésre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
Ennyit az elsöprő iráni válaszcsapásról? – Három lehetséges ok, amiért Teherán még nem támadta meg Izraelt

Ennyit az elsöprő iráni válaszcsapásról? – Három lehetséges ok, amiért Teherán még nem támadta meg Izraelt

Július 31-én villámcsapásként érkezett a hír, mely szerint egy robbanásban életét vesztette Iszmail Hanijeh, a Hamász politikai ágának vezetője és a terrorszervezet legbefolyásosabb tagja. A feszültséget tovább fokozta, hogy a detonációra egy teheráni szállodában került sor. Irán azonnal felvonta a bosszút szimbolizáló vörös zászlót, a különféle nyugati hírszerző ügynökségek pedig egész augusztusban arról közöltek híreket, hogy „a következő héten” már biztosan támadás fog indulni Izrael ellen. Az iráni válaszcsapás egyelőre elmaradt, de miért? Itt van három lehetséges magyarázat Teherán tétlenségére.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×