eur:
393.29
usd:
353.83
bux:
72415.44
2024. szeptember 6. péntek Zakariás

Magyar Könyvklub: az utolsó lapokat is kitépik

A Magyar Könyvklub 1992-es alapításakor a könyvpiac újszerű és sikeres vállalkozásaként jelent meg, de évek óta már veszteséget termelt, így várható volt, hogy előbb-utóbb a felszámolás sorsára jut.

A Magyar Könyvklubot a német Bertelsmann-csoport alapította 1992-ben, meghonosítva Magyarországon a klubrendszerű és katalógusos könyvértékesítést, majd kiadót is alapított.

Hat évvel később az akkor már veszteséges Magyar Könyvklub a Budapesti Piac Rt. tulajdonába került. A Budapesti Piac tulajdonosa a Student Vállalkozási Kft., ami egy eredetileg diákmunka szervezésére alakult cég. Ennek egyik tulajdonosa Hegedűs István, akihez a tiszavirág életű Budapesti Nap című fővárosi napilap is köthető.

Miután a Studenthez került, a Könyvklub cégekkel bővült: a tulajdonosok megszerezték a nagykereskedő Saxum Kft.-t és az országszerte több mint ötven boltot üzemeltető Bibliofil Kft.-t.

Ezáltal a Magyar Könyvklub az első magyarországi könyves cég lett, amely a kiadásban, a kis- és nagykereskedelemben, a katalógusos és online értékesítésben egyaránt részt vett.

A 2000-es évek elején a vállalat éves forgalma elérte az 5 milliárd forintot, ezzel a piac 10 százalékát szerezte meg.

Lefelé a lejtőn

2003-at a cég azonban már 300 millió, 2004-et pedig 1,5 milliárd forint veszteséggel zárta, a tartozások a hitelekkel együtt meghaladták a 4 milliárd forintot.

Az első cég, amely megelégelte ezt, az Alexandra könyváruházakat működtető Pécsi Direkt Kft. volt: 2003 végén kezdeményezte a Magyar Könyvklub felszámolását, de végül visszakozott, mert a Könyvklub átadta neki néhány boltját és azok készleteit. Hasonlóan jutott üzletekhez a Líra és Lant Rt., valamint a Lapics Kft. is.

A Magyar Könyvklub ekkor leépítésekbe kezdett, a korábbi ötszáz főnek jelenleg kevesebb mint tíz százaléka dolgozik a cégnél. A még megmaradt saját boltoktól szintén megváltak, a felszámolási eljárást azonban már nem kerülhették el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×