eur:
404.21
usd:
373.77
bux:
74122.77
2024. október 28. hétfő Simon, Szimonetta
Kim Dzsongün elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt főtitkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke (j) és Vlagyimir Putyin orosz elnök kezet fog, miután együttműködési megállapodást írtak alá Phenjanban 2024. június 19-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat pool/Krisztyina Kormilicina

Tesztüzemet tart Észak-Korea az ukrán frontra küldött katonákkal

Rossz a felszereltségük és képzetlenek.

Az orosz–ukrán háborúban az oroszok oldalán bevetésre szánt észak-koreai katonák videófelvételek és hírszerzési források szerint tizenévesek vagy 20-as éveik elején járnak, kiképzésük elején vannak, továbbá az egész országra jellemző alultápláltság jelei mutatkoznak rajtuk – írja a Portfolio a The Wall Street Journal cikkére hivatkozva.

Az ukrajnai és kurszki frontra küldendő észak-koreai katonák a különleges erőkhöz tartoznak, akiket arra képeztek ki, hogy merényleteket hajtsanak végre és tönkretegyék az infrastruktúrát a hegyes-völgyes Dél-Koreában, nem pedig, hogy az ukrán síkvidéken lövészárok-hadviselést folytassanak. Az észak-koreai katonák most hagyják el először hazájukat, és nagyon rossz a felszereltségük.

Puszta ágyútöltelék zsoldosok – mondta Kim Jongh Jon dél-koreai védelmi miniszter.

Egy korábbi dél-koreai védelmi tisztviselő szerint Kim Dzsong Un észak-koreai diktátor a „feláldozhatónak” tartott személyek küldésével tesztelné a nemzetközi reakciókat, illetve a Kreml reakcióját, és kikövezné az utat a tapasztaltabb katonák számára.

Az ukrajnai és más országok hírszerzése is megerősítette, hogy észak-koreai katonák már megjelentek Oroszország Kurszki területén, melynek egy része augusztus eleje óta ukrán megszállás alatt áll. Egy elemző szerint az alakulatoknak a régióba küldésével azt akarják üzenni, hogy védelmi intézkedésről van szó, és Phenjan így azt állíthatja, hogy csak szövetségesének segít helyreállítani a saját területe feletti ellenőrzést.

A dél-koreai hírszerzés vezetője szerint az Oroszországba küldött észak-koreai katonák családjait már elkülönítették, és tömegesen ismeretlen helyre költöztették.

Dél-koreai becslések szerint decemberig mintegy 10 ezer katonát vezényelhetnek át Oroszországba. Ennyi katona aligha fog érdemi változást hozni a háború menetében, de ideiglenesen enyhíti az orosz haderő létszámhiányát.

A kontingens elég kicsi ahhoz, hogy az észak-koreai diktátornak ne kelljen különösebb elégedetlenséggel szembenézni akkor sem, ha rosszul sülne el a dolog.

Bár Kim Dzsong Un szeret úgy beszélni a hadseregéről, mint a világ legerősebbjéről, észak-koreai katonák az 1950 és 1953 közötti koreai háború óta nem vettek részt nagyobb fegyveres konfliktusban. Az Oroszországba küldött katonák a dél-koreai hírszerzés szerint hamis személyazonosságot és orosz egyenruhát kapnak.

Címlapról ajánljuk
Rodri kapta az Aranylabdát, a Real Madrid díjait senki sem vette át

Rodri kapta az Aranylabdát, a Real Madrid díjait senki sem vette át

Rodri, a Manchester City spanyol Európa-bajnoka kapta a 2024-es Aranylabda-díjat. Lamine Yamal volt a legjobb fiatal játékos, Emiliano Martínez a legjobb kapus, Carlo Ancelotti a legjobb edző, a Real Madrid a legjobb csapat a férfi futball 2023–2024-es idényében. Harry Kane és Kylian Mbappé közösen kapták a Gerd Müller-díjat. A Real Madrid küldöttsége nem vett részt a gálán, tiltakozva amiatt, hogy nem Vinícius Júnior kapta a legnagyobb presztízsű díjat.

Vámosi Péter az F1-es szezon hajrájáról: még négyen nyerhetnek, de ez Verstappen és Norris között dől majd el

Négy versennyel – és további két sprintfutammal – a szezon zárása előtt megjósolhatatlan, hogy Max Verstappen vagy Lando Norris lesz-e a világbajnok – mondta az InfoRádióban a Motorsport Online főszerkesztője. A szakíró szerint még akár a Ferrari is reménykedhet a konstruktőri vb-címben, de nagyon meglepő számára, hogy az olasz istálló nem jelöli ki Charles Leclerc-t kedvezményezett pilótának Carlos Sainzcal szemben.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×