eur:
404.73
usd:
374.18
bux:
74274.01
2024. október 28. hétfő Simon, Szimonetta
Belgrád, 2023. november 1.Aleksandar Vucic szerb elnök sajtóértekezletet tart Belgrádban 2023. október 31-én. Vucic november 1-jén bejelentette, hogy december 17-re írta ki az előrehozott parlamenti választást. Ugyanezen a napon önkormányzati választást is tartanak 65 szerbiai településen.
Nyitókép: MTI/EPA/Andrej Cukic

Szerb államfő: történelmi csúcson vannak kapcsolataink a magyarokkal

A nehéz közös múlt után a Magyarország és Szerbia közötti kapcsolatok történelmi csúcson vannak - hangsúlyozta Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök hétfőn Belgrádban miután találkozott Sulyok Tamás magyar államfővel.

A közös sajtótájékoztatón a szerb elnök köszönetet mondott Magyarország korábbi államfőinek, illetve a magyar miniszterelnöknek, amiért mindig a jó és baráti kapcsolatok kiépítésére törekedtek Szerbiával. Mint mondta: Szerbia Magyarországot nemcsak politikai stratégiai partnernek tartja, hanem őszinte barátjának is. Rámutatott, hogy a szerbek körében Magyarország nagyon népszerű, és a magyarokat barátaiknak tekintik. Aleksandar Vucic meggyőződésének adott hangot, hogy a hétfői találkozó különböző eseményei újabb láncszemei lesznek az erős barátságnak.

A szerb elnök köszönetet mondott magyar hivatali kollégájának azért, mert Budapest támogatja Szerbia európai integrációját. Az együttműködést véleménye szerint az erős gazdasági kapcsolatok is alátámasztják. Közölte: 12 évvel ezelőtt a kétoldalú kereskedelmi áruforgalom 768 millió euró volt, míg tavaly már elérte a 3,1 milliárd eurót, így Magyarország a tizenkettedik helyről a negyedik helyre került Szerbia legfőbb külkereskedelmi partnereinek a listáján.

Aleksandar Vucic köszönetet mondott azért, mert számos stratégiai projektet Magyarország és Szerbia közösen valósít meg. Ilyen például a Budapest-Belgrád vasútvonal, amelynek átadását november 24-re tervezik. A szerb államfő reményének adott hangot, hogy a vasútvonal átadása előtt még alá tudják írni a magyar-szerb-északmacedón-görög vasútvonal kiépítésére vonatkozó nemzetközi megállapodást, és ezzel Budapesten keresztül Csehországgal, Lengyelországgal és Ausztriával is megszületik az összeköttetés.

Az energetikáról szólva a gáz- és kőolajvezetékek, illetve az elektromosenergia-hálózatok összekötéséről is szót ejtett Aleksandar Vucic. Mint mondta, ezekre a diverzifikáció miatt van szükség, az energiahordozókat a stabilitás érdekében jobb több helyről beszerezni. Rámutatott, hogy a gázt illetően Szerbia továbbra is megbízható partnere lesz Magyarországnak, ahogyan éveken keresztül Magyarország is Szerbia rendelkezésére állt. Reményét fejezte ki emellett, hogy 2028 végéig összekötik a két ország elektromosenergia-hálózatát is.

A szerb államfő a két ország, illetve a két nép jó kapcsolataival összefüggésben kiemelte a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) szerepét. Mind mondta, meggyőződése, hogy bárki is vezesse Szerbiát a jövőben, a megbékélés és a barátság politikája megmarad, a VMSZ pedig ennek a barátságnak és testvériségnek a hídja a magyarok és a szerbek között.

Címlapról ajánljuk
Elemző: „politikai öngyilkosság” lenne, ha a grúz kormány túlságosan közel kerülne Oroszországhoz

Elemző: „politikai öngyilkosság” lenne, ha a grúz kormány túlságosan közel kerülne Oroszországhoz

Bár a nemzetközi megfigyelők több aránytalanságról is beszámoltak a hét végén tartott grúz parlamenti választásokkal kapcsolatban, a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója szerint a modern technológia a garancia arra, hogy nem történhettek kirívó szabálytalanságok. Kránitz Péter Pál szerint a kritikák ellenére a győztes grúz állampárt eddig is elkötelezett volt az euroatlanti integráció mellett, melyet az alkotmányban is rögzített, és minden elvárható reformot megtett ennek érdekében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.28. hétfő, 18:00
Oroszi Beatrix
a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ igazgatója
Robban a Trump-féle mémrészvény, szakad az olajár

Robban a Trump-féle mémrészvény, szakad az olajár

Izgalmas napunk van ma a tőzsdéken: Európában alulteljesítenek az autógyártók, miután a Volkswagen konszern szakszervezeti vezetője arról beszélt, hogy akár három német gyárat is bezárhat a vállalat, és több tízezer munkahelyet is megszüntethetnek. Eközben a tengerentúlon nagyot ralizik a Donald Trump győzelmi esélyeivel együtt mozgó részvény, a DJT. Ázsiában jó hangulatban zajlott a kereskedés, Európában összességében óvatos elmozdulások vannak egyelőre, a tengerentúlon pedig határozott emelkedést láthatunk, miközben jelentősen beesett az olaj ára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×