eur:
404.21
usd:
373.83
bux:
74509.8
2024. október 28. hétfő Simon, Szimonetta
Nyitókép: Unsplash.com

Liberális dráma a japán választásokon

Lemondott Japánban a hosszú ideje kormányzó Liberális Demokrata Párt (LDP) választásokért felelős tisztviselője, miután a párt a vasárnapi előre hozott választásokon elvesztette abszolút többségét a parlamentben.

Koidzumi Sindzsiró maga jelentette be döntését a japán médiának hétfőn. Hozzátette, hogy a miniszterelnök elfogadta lemondását.

Isiba Sigeru miniszterelnök pártja a hivatalos részeredmények szerint 191 helyet szerzett meg a parlamenti alsóházban, jóval kevesebbet a jelenlegi 256-nál. Az abszolút többséghez 233 helyre lenne szükség.

A legnagyobb ellenzéki erő, a Japán Alkotmányos Demokratikus Párt (CDPJ) 98-ról 148-ra növelte képviselőinek számát.

A japán szabályok szerint 30 napon belül létre kell hozni egy olyan pártszövetséget, amely kormányzóképes. A részeredmények szerint az LDP hagyományosnak számító partnerével, a Komeitóval együtt is csak kisebbségben tud kormányozni, mert a Komeito is gyengébben szerepelt a vártnál, csak 24 helyet szerzett.

Az LDP népszerűsége a közelmúltban jelentősen csökkent korrupciós vádak miatt, de a nemrég hivatalba lépett kormányfő éppen ennek a tendenciának a megfordulását remélve írta ki az előre hozott választásokat.

Címlapról ajánljuk

Rusvai Miklós: valószínű, hogy Magyaroszágon is megjelenik a halálos majomvírus-változat

Már Németországban is kimutatták a vírus új változatát, és Rusvai Miklós szerint importált esetek több országban is előfordulhatnak. A virológus arról is beszélt az InfoRádióban, hogy mire kell nagyon figyelniük azoknak, akik üdülni vagy munkavégzés céljából Afrikába utaznak, ahol a megfertőződött betegek 7-8 százaléka életét veszti.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.28. hétfő, 18:00
Oroszi Beatrix
a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ igazgatója
Esik az olajár, bizonytalanság a tőzsdéken

Esik az olajár, bizonytalanság a tőzsdéken

Gazdasági adatok szempontjából egy csendes napnak nézünk elébe, előre bejelentett, potenciálisan piacmozgató hírre nem számítunk ma. Többek között a dübörgő gyorsjelentési szezon befolyásolhatja a hangulatot ma a tőzsdéken, az amerikai piacnyitás előtt érkeznek például a nemrég botrányba keveredett McDonald's friss számai. Ami a tőzsdei mozgásokat illeti: Ázsiában jó hangulatban zajlott a kereskedés, Európában óvatos elmozdulások vannak egyelőre, miközben jelentősen beesett az olaj ára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×