eur:
404.44
usd:
373.92
bux:
74363.53
2024. október 28. hétfő Simon, Szimonetta
Leader of the center-right GERB party, Boyko Borissov, leaves a polling station after casting his vote during the snap parliamentary election in Bankya, Bulgaria, on October 27, 2024.
Nyitókép: STR/NurPhoto/Getty Images

A GERB-SZDSZ nyerhetett az előre hozott választáson Bulgáriában

A voksok nagy részét már feldolgozták, és ezek alapján úgy tűnik, a GERB-SZDSZ kapta a legnagyobb bizalmat. Viszont a pártnak koalíciós partnert kell találnia ahhoz, hogy kormányt alakíthasson.

A hétfői előzetes eredmények szerint a Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért-Demokratikus Erők Szövetsége (GERB-SZDSZ) pártkoalíció győzött Bulgáriában az előrehozott választáson, de a kormányalakításhoz koalíciós partnert kell keresnie.

Az állami választási bizottság honlapján azt közölte, hogy

a szavazatok több mint 82 százalékának összesítésén alapuló előzetes eredménye szerint a GERB-SZDSZ a szavazatok 26,08 százalékát szerezte meg.

A második helyen a Folytatjuk a változást (PP) párt végzett 14,76 százalékkal. Az Újjászületés párt harmadik lett a voksok 12,9 százalékával.

A vasárnapi választást, amely négy év alatt a hetedik volt, az váltotta ki, hogy a június 9-i eredménytelen választások után a bolgár politikai pártok nem tudtak megegyezni a kormánykoalíció megalakításáról.

Bojko Boriszov, a GERB vezetője hétfő reggel megköszönte a választók támogatását, és kijelentette, hogy pártja új kormányt alakít. "Mindenkivel együtt fogunk dolgozni, kivéve az Újjászületést"- mondta.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.28. hétfő, 18:00
Oroszi Beatrix
a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×