eur:
404.37
usd:
373.84
bux:
74397.16
2024. október 28. hétfő Simon, Szimonetta
National flags on the grunge metal background
Nyitókép: btgbtg

Észak- és Dél-Korea katonái egymás ellen, de ezúttal Ukrajnában

A dél-koreai Yonhap hírügynökség szerint Szöul katonai megfigyelőket szándékozik Ukrajnába küldeni, hogy ezáltal szemmel tarthassa az orosz oldalán harcoló észak-koreaiakat. Sőt, Moszkvát is aggasztja, hogy a világ egyik legnagyobb fegyvergyártója elkezdhetne Kijevnek szállítani.

"Fennáll a lehetősége annak, hogy katonáink a helyszínen figyeljék meg az oroszokkal együtt harcoló északiak képzettségét és taktikáját" – idézte a dél-koreai hírügynökség az egyik névtelenséget kérő forrását. A Yonhap tudósítását ismertető Kyiv Independent pedig arra emlékeztet, hogy Moszkva több ezer észak-koreai katonát akar bevetni saját csapatainak megsegítésére. A NATO szerint bevetésük eszkaláció lenne.

Az angol nyelű kijevi hírportának az ukrán kémfőnök azt nyilatkozta: az ázsiai katonák első, 2600 főt számláló egységét valószínűleg Kurszk térségében tervezik harcba vetni, hogy segítsenek kiszorítani az Oroszországba betört ukrán erőket. Kirilo Budanov azt is elárulta, hogy értesüléseik alapján már majdnem 11 ezer észak-koreai gyakorlatozik Oroszországban, és november elsejére be is fejezik a kiképzésüket. A dél-koreai Nemzeti Hírszerző Szolgálat (NIS) viszont úgy értesült, hogy az északiak legalább négy harcoló dandárnyi, vagyis 12 000 fős különítményt akarnak Ukrajnába küldeni, köztük 1500 különlegesen kiképzett kommandóssal.

Ezen a videón állítólag egy orosz laktanyában észak-koreai katonák szerelnek fel:

Ha az északiakból álló alakulatok valóban megjelennek az oroszok oldalán, akkor Szöul a saját, speciális műveleti egységeiből irányít majd katonákat Ukrajnába, akik az északiak harcmodorának tanulmányozása mellett segíthetnek az elfogott katonák vallatásánál is. Emellett

Dél-Korea fontolóra veszi, hogy fegyvereket is szállítson az oroszok ellen küzdő ukránoknak.

Szöul eddig csak humanitárius segítséget adott, bár meg nem erősített hírek szerint, – az Egyesült Államok közvetítésével – tüzérségi gránátokat is küldött az ukrán hadseregnek.

Júniusban, amikor Vlagyimir Putyin orosz és Kim Dzsongun észak-koreai vezető kölcsönös védelmi megállapodást kötött, Dél-Korea jelezte, hogy felülvizsgálja az Ukrajnával kapcsolatos addigi távolságtartó politikáját. A Yonhap hírügynökség ezzel kapcsolatban azt írta, hogy a szöuli vezetés egyelőre még nem akarja teljesen szétzilálni az oroszokkal fennálló harmonikus kapcsolatait, bár súlyos fenyegetésnek tartja, hogy Oroszország be akarja vonni Észak-Koreát az Ukrajna elleni háborújába.

A jelek szerint Moszkva is igyekszik enyhíteni a Szöullal kialakult feszültséget – írja legújabb jelentésében a Háborús Tanulmányok Intézete (ISW). A washingtoni kutatóközpont erre abból következtet, ahogy az orosz vezetés eddig a helyzetet kezelte. A szöuli orosz nagykövet például baráti beszélgetésnek nevezte azt, hogy behívatták a dél-koreai külügyminisztériumba, ahol hevesen tiltakoztak az északi csapatok Ukrajnába küldése miatt. Georgij Zinovjev azt hangoztatta, hogy országa és Észak-Korea együttműködése nem veszélyezteti a déli országrész biztonságát. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője ugyancsak hasonlóan nyilatkozott és hozzátette, hogy az észak-koreai katonák oroszországi jelenlétéről szóló beszámolók ellentmondásosak lehetnek.

Az ISW szakértői úgy látják:

Moszkva komolyan aggódik amiatt, hogy Dél-Korea esetleg csatlakozna az Ukrajnát felfegyverező országok közé. Az ázsiai állam ugyanis a világ egyik vezető fegyvergyártója,

amely az Egyesült Államoknak és több európai NATO tagországnak is rendszeresen szállít, méghozzá világszínvonalú hadifelszereléseket.

Az oroszok azért sem szeretnék elmérgesíteni a Dél-Koreához fűződő viszonyt, mert Szöulra egyfajta ellensúlyként tekintenek a távol-keleti politikájukban. Moszkva korábban határozottan udvarolt Szöulnak, így próbálva ellensúlyozni az Észak-Koreával szembeni fokozódó kiszolgáltatottságát, ami az egyre jelentősebb fegyverszállítások miatt alakult ki – emlékeztet a washingtoni kutatóintézet.

Címlapról ajánljuk
Parragh László: a magyar vállalkozások alapfilozófiája, hogy minél kevesebb külső beavatkozással hagyják őket élni

Parragh László: a magyar vállalkozások alapfilozófiája, hogy minél kevesebb külső beavatkozással hagyják őket élni

A versenyképes vállalkozásoknak olykor ki kell lépniük a komfortzónájukból ahhoz, hogy előnybe kerüljenek a piacon – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Parragh László. A Magyar Kereskedelmi és Ipar Kamara elnöke beszélt a Demjén Sándor-program előnyeiről, a vállalkozások problémáiról és a versenyképesség fontosságáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.28. hétfő, 18:00
Oroszi Beatrix
a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×