eur:
399.94
usd:
368.89
bux:
74783.12
2024. október 18. péntek Lukács
Tiggo 8 kínai SUV.
Nyitókép: Wikipédia

Lassulni kezdett a kínai gazdaság

Kína GDP-je 2023 eleje óta legkisebb ütemben nőtt a harmadik negyedévben.

Kína hazai összterméke (GDP) 2023 eleje óta a leglassabb ütemben nőtt a harmadik negyedévben az ázsiai ország statisztikai hivatalának pénteki közlése szerint.

A világ második legnagyobb gazdasága 4,6 százalékkal nőtt a szeptember végével záródott három hónapban éves szinten, ami némileg meghaladta a Reuters által megkérdezett elemzők véleményének átlagában szerepelt 4,5 százalékot, de elmaradt a második negyedévi 4,7 százalékos éves szintű bővüléstől.

Bruce Pang, a JLL vezető közgazdásza szerint a teljesítmény nagyjából megfelel a piaci várakozásoknak, tekintettel a gyenge belső keresletre, a továbbra is küszködő lakáspiacra és a lassuló exportnövekedésre. Hozzátette: időre és türelemre lesz szükség ahhoz, hogy a szeptember végén bejelentett kínai gazdaságélénkítő csomag elindítsa a növekedést a következő néhány negyedévben.

A kínai kormány 5 százalékos növekedési célt tűzött ki az idei évre. Elemzők szerint azonban a GDP kevésbé nagy ütemben, 4,8 százalékkal nő, jövőre pedig 4,5 százalékra lassulhat a gazdaság bővülése.

A harmadik negyedévben a gazdaság 0,9 százalékkal bővült a második negyedévhez képest, amikor kisebb, 0,7 százalék volt a növekedés. Elemzők 1 százalékos negyedéves bázisú GDP-növekedést vártak a harmadik negyedévre.

Címlapról ajánljuk

Kis-Benedek József az ukrán elnök győzelmi tervéről: egyszerre diktátum az oroszoknak és a Nyugatnak

Volodimir Zelenszkij több kérést, elvárást is megfogalmazott parlamenti beszédében a Nyugat felé, miközben arról nem tett említést, hogy az ukrán vezetés milyen kompromisszumokra lenne hajlandó – mondta az InfoRádióban a biztonságpolitikai szakértő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.18. péntek, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Világháború felé sodorja a konfliktust Moszkva lépése, Oroszország szívében csapott le az ukrán titkosszolgálat – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Világháború felé sodorja a konfliktust Moszkva lépése, Oroszország szívében csapott le az ukrán titkosszolgálat – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök friss információkat osztott meg az Oroszország segítségére siető észak-koreai katonák számáról. Hozzátette, hogy egy újabb atomhatalom bevonása a háborúba súlyos eszkalációs lépést jelent a konfliktusban - tudósított a Kyiv Independent. Az orosz különleges erők egyik magas rangú tisztjét lelőtték Moszkva közelében. A 44 éves Nyikita Klenkov, aki az orosz különleges erők (SSO) kiképzőközpontjának parancsnokhelyettese volt, és alig egy hete tért vissza az ukrajnai háborúból Oroszországba, amikor Melenka faluban közvetlen közelről végeztek vele - jelentette a Militarnyi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legújabb információival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×