eur:
400.39
usd:
369.69
bux:
74127.83
2024. október 17. csütörtök Hedvig
Illegális droglabor.
Nyitókép: byllwill / Getty Images

Óriási akció Ukrajnában, elképesztő sikerrel

Az ukrán hatóságok felszámoltak egy országos droghálózatot, amely havonta csaknem egy tonna amfetamint és alfa-PVP elnevezésű kábítószert állított elő.

Ihor Klimenko belügyminiszter a Telegramon arról számolt be, hogy a pszichotróp szereket gyártó és értékesítő bűnbanda tagjainál a hatóságok több mint 230 házkutatást tartottak az ország húsz régiójában, több mint hatvan embert vettek őrizetbe, és 19 droglaboratóriumot számoltak fel. Az elkövetők bevétele elérte a havi 350 millió hrivnyát (3,3 milliárd forint).

A rendőrség megállapította, hogy a hálózathoz tartozó egyik bűnszervezet tagjai csempészcsatornát tartottak fenn a drogok előállításához szükséges vegyületek behozatalára Lengyelországból. A vegyületeket speciálisan felszerelt ukrajnai raktárakban helyezték el, és onnan osztották szét öt drogkartellnek, amelyek alfa-PVP-t és amfetamint gyártottak belőlük Kijev, Odessza, Mikolajiv, Kirovohrad, Zsitomir, Dnyipropetrovszk és Cserkaszi megyékben.

Magáncégek segítségével botfarmokon és Telegram-csatornákon keresztül terjesztették a kábítószereket az egész országban.

A két szakaszban, júniusban és októberben végrehajtott különleges rendőri műveletek eredményeként több mint 300 kilogramm készterméket, ezer liter Alfa-PVP keveréket, több mint 15 tonna vegyületet, több mint 70 kilogramm amfetamint és 16 kilogramm mefedront foglaltak le, ami feketepiaci áron több mint 400 millió hrivnyát (3,7 milliárd forint) ér.

Az összegyűjtött bizonyítékok alapján eddig 73 személyt gyanúsítottak meg drogkereskedelemben való részvétellel, amiért akár tizenkét évig terjedő szabadságvesztést is kiszabhatnak rájuk.

(A nyitókép illusztráció.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.18. péntek, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×