eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 12. szombat Miksa
BERLIN, GERMANY - DECEMBER 17: Christian Democratic Unions (CDU) newly elected party chairman Friedrich Merz reacts during a press conference on December 17, 2021 in Berlin, Germany. (Photo by Filip Singer - Pool/Getty Images)
Nyitókép: Filip Singer - Pool/Getty Images

Teljes gőzzel - Egy éves politikai kampányba kezd a CDU-CSU

"Eltökélt szándékunk, hogy megnyerjük az egy év múlva esedékes Bundestag-választást" - mondta Merz az Augsburgban megrendezett pártkongresszuson a küldötteknek.

Friedrich Merz, a német konzervatív ellenzéki Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezetője szombaton a CDU testvérpártja, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) pártkongresszusán kijelentette: a két párt a jövő évi német parlamenti választások megnyerését tűzte ki céljául.

"Eltökélt szándékunk, hogy megnyerjük az egy év múlva esedékes Bundestag-választást" - mondta Merz az Augsburgban megrendezett pártkongresszuson a küldötteknek.

A szociáldemokrata Olaf Scholz kancellár vezette koalíciós kormányra célozva azt ígérte: "Olyan kormányt fogunk vezetni, amelyben végre megszűnnek a nyilvános viták".

A kancellári posztra pályázó Merz beszédében kiemelte, hogy a következő kormánynak vissza kell szereznie a bizalmat a politika megbízhatósága és következetessége iránt.

A pártvezető hangsúlyozta, hogy a CDU és a CSU között összhang van, megtalálták a közös munka módját.

Merz korábban legyőzte Markus Söder bajor tartományi miniszterelnököt, a CSU elnökét a kancellárjelöltségért folyó belső választáson.

Söder pénteken szintén leszögezte, hogy közös céljuk a kormánykoalíció leváltása, és mint mondta, ebben a személyi kérdések nem játszanak komoly szerepet.

A következő német parlamenti választást 2025. szeptember 28-án rendezik. Az előző, 2021. évi választás előtt Söder nem értett egyet Merz elődje, Armin Laschet kancellárjelöltségével. Az uniópártok akkor elveszítették a választást.

Söder többek között azzal indokolta Merz támogatását a CSU részéről, hogy a két párt egyetért a migrációs politika szigorításában. Ebben a kérdésben a CDU és a CSU véleménye az elmúlt években különbözött egymástól. Angela Merkel előző német kancellár, a CDU volt elnöke és Söder elődje, Horst Seehofer a menekültkérdésben a 2015-ös migrációs válság óta egymástól eltérő véleményt képviselt, ami időnként csaknem szakításhoz vezetett a két testvérpárt között.

Címlapról ajánljuk
Így lehet leleplezni a hazudozókat – segítenek a CIA és az FBI módszerei

Így lehet leleplezni a hazudozókat – segítenek a CIA és az FBI módszerei

Bárki kiképezheti magát „emberihazugság-detektornak” vagy legalábbis megtanulhatja pontosabban észrevenni, ha valaki nem mondja el a teljes igazságot. Ezt állítják az amerikai FBI és más biztonsági szolgálatok szakértői, akik szaktudásukat különböző nagyvállalatoknak is felkínálták. Mire kell figyelni, hogy fülön csíphessük a füllentőt?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
10 egyszerű trükk a hétköznapokra, amivel jobban érezheted magad a bőrödben

10 egyszerű trükk a hétköznapokra, amivel jobban érezheted magad a bőrödben

Vannak egyszerű praktikák, amivel a mindennapokban is tehetünk a mentális egészségünkért – emelte ki cikkében a National Geographic a napokban ünnepelt Mentális Egészség Világnapja alkalmából. A mentális állapotunk alapvetően befolyásolja munkahelyi teljesítményünket, különösen a Covid-járvány óta egyre többször bukkan fel a közbeszédben a kiégés fogalma, amikor a mentális kimerülés már fizikai tüneteket is okoz, és ennek a fordítottja is igaz, a munkánk jelentős hatással lehet a mentális egészségünkre. A tudományos lap 10 egyszerű trükköt mutat be, amivel viszonylag könnyen, pszichológus és hónapokig tartó sabbatical nélkül mi magunk is fenntarthatjuk a mentális egészségünket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 12. 19:26
×
×
×
×