eur:
401.36
usd:
366.83
bux:
74264.68
2024. október 11. péntek Brigitta
Jürgen Klopp, a Liverpool vezetőedzője sajtóértekezletet tart a madridi Wanda Metropolitano Stadionban 2020. február 17-én, egy nappal az Atlético Madrid elleni labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntő első mérkőzése előtt.
Nyitókép: Juanjo Martin

Van egy érdekes záradék Jürgen Klopp Red Bull-szerződésében

Inkább megdöbbenést, mint megértést váltott ki a német szurkolók körében Jürgen Klopp hirtelen váltása: januártól a Red Bull osztrák energiaital-vállalatnál a nemzetközi futballhálózat stratégiai sportigazgatója lesz. Ugyanakkor nem kizárt, hogy mindez csak egy lépés "álmai állása" felé.

Az 57 éves Jürgen Klopp 2015-ben szerződött a Borussia Dortmundtól a Liverpoolhoz. A klubbal 2019-ben megnyerte a Bajnokok Ligáját, a klubvilágbajnokságot és az Európai Szuperkupát, egy évvel később pedig angol bajnok lett, majd 2022-ben az FA Kupát és a Ligakupát is elhódította. Majd a tavasszal szezon közben közölte, hogy nem folytatja a munkát az Anfield Roadon, hanem pihenni szeretne, több időt tölteni a családjával.

A pihenés nam tartott sokáig, hiszen már január elsején munkába áll a Red Bullnál, amellyel négyéves szerződést írt alá. A nemzetközi futballhálózat stratégiai vezetőjeként tevékenysége minden támogatott klubot érint majd, így a német RB Leipzigtől az osztrák RB Salzburgon keresztül egészen az amerikai MLS-ben szereplő New York Red Bulls, a brazil Bragantino és a japán Omiya Ardija együtteséig.

A Sportschau sportmagazin emlékeztetett arra, hogy a Red Bull szerda kora délelőtt jelentette be Klopp "átigazolását", és este már olyan sajtóértesülések kaptak lábra, hogy a vállalat át akarja venni a francia második liga éllovasát, a Paris FC-t is.

Az Instagramon és az X portálon megszólalt Klopp is.

"Huszonöt év edzői pályafutás után rendkívüli izgalommal tölt el, hogy egy ilyen projekt részese lehetek"

– írta, és célként azt fogalmazta meg, hogy hozzájáruljon a Red Bull rendkívüli futballtehetségeinek fejlődéséhez és támogatásához. Ugyancsak az Instagramon közzétett egy videót is, amelyben új munkáját ecsetelte.

Klopp emlékeztetett arra, a Liverpool kispadjáról felállva azt hangsúlyozta, hogy befejezte edzői pályafutását, és közölte, kitart emellett, a helyzet nem változott. Ugyanakkor szereti a sportot és a munkát. "A Red Bull tökéletes platformot biztosít ehhez" – érvelt a korábbi sikeredző.

A Sky sportcsatorna szerint a Red Bull-lal kötött szerződése tartalmaz egy kilépési záradékot is arra az esetre, ha a német válogatott edzőjének kérnék fel, de hivatalosan mindezt semmilyen forrásből nem erősítették meg, de a Német Labdarúgó-szövetség (DFB) ügyvezető igazgatója, Andreas Wedding a WDR közszolgálati médiumnak nyilatkozva kijelentette, hogy a szövetség tudomásul veszi a szerződésben foglaltakat, de hozzátette, hogy "jelenleg a számunkra elérhető legjobb edzővel rendelkezünk". Julian Nagelsmann szerződése 2026-ig szól.

A Sky csatorna és a Bild című lap információi szerint Oliver Mintzlaff kulcsszerepet játszott abban, hogy Klopp "váltott". Mintzalff ma a Red Bull ügyvezető igazgatója, de korábban az RB Lepizig vezérigazgatójának tisztét is betöltötte. Klopp előtt ő volt a Red Bull nemzetközi sportigazgatója, de amióta ügyvezető lett, a poszt betöltetlen. Állítólag hónapok óta küzdött azért, hogy az utód Klopp legyen, és most sikerrel járt.

A Sporschau emlékeztetett arra is, hogy az új sportigazgató Németországban már napokkal ezelőtt "médiasztár" lett. Több fontos hír jelent meg róla, de egyikben sem a sport területén végzett tevékenységén volt a hangsúly.

Jürgen Klopp ugyanis egy héten belül két magas rangú kitüntetés tulajdonosa lett.

A hét elején vehette át Baden-Württemberg tartomány érdemrendjét társadalmi elkötelezettségéért és a rasszizmus elleni tevékenységéért. Napokkal ezt megelőzően Frank-Walter Steinmeier államfőtől a Szövetségi Érdemrend kitüntetést kapta meg.

A kitüntetés átadása után egy interjúban cáfolta, hogy 2026-tól a német labdarúgó-válogatott edzői tisztét venné át. "Mindenki reméli, hogy Julian Nagelsmann sokkal tovább fogja végezni ezt a munkát, mint 2026" – fogalmazott akkor Klopp.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×