eur:
401.4
usd:
366.82
bux:
74279.86
2024. október 11. péntek Brigitta
A Vatican News által közreadott képen Ferenc pápa magánkihallgatáson fogadja Volodimir Zelenszkij ukrán államfőt a Vatikánban 2023. május 13-án.
Nyitókép: Vatican News

Ferenc pápa szólt, mielőtt találkozik Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel

Egyeztetett Szvjatoszlav Sevcsuk érsekkel, az ukrán görög katolikus egyház vezetőjével a Vatikánban.

Ferenc pápa az ukrajnai háború miatti humanitárius helyzetről egyeztetett Szvjatoszlav Sevcsuk érsekkel, az ukrán görög katolikus egyház vezetőjével a Vatikánban - közölte az olasz püspöki kar vallási információs szolgálata (Sir) csütörtökön, Ferenc pápa és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök másnapi találkozója előtt.

A Sir közleménye szerint Ferenc pápa aggodalmát fejezte ki a háborús helyzet, a lakosság biztonsága és ellátása, valamint a tél ismételt közeledte miatt.

Szvjatoszlav Sevcsuk úgy nyilatkozott, Ferenc pápa újból elkötelezte magát annak érdekében, hogy Ukrajnában “igazságos béke” szülessen.

Az érsek bemutatta az egyházfőnek az ukrán görög katolikusok utolsó szinódusának határozatait, amelyek a háborús viszonyok közötti szolgálatvégzést érintették. Elsőrendű feladatnak nevezte, hogy reményt igyekezzenek adni az elkeseredett, nehéz próbáknak kitett embereknek. Másrészt - tette hozzá Szvjatoszlav Sevcsuk - “feladatunknak tartjuk a vallás háborús felhasználásával szembeni fellépést”.

A görög katolikus érsek köszönetet mondott Ferenc pápának azért a közvetítésért, amely az ukrán hadifoglyok szabadulásához vezetett. Közöttük említette a két görög katolikus papot, Ivan Levitckijt és Bohdan Heletát, akik egy év után, idén júniusban szabadultak az orosz fogságból.

A Sir beszámolója szerint Ferenc pápa megerősítette, hogy a Szentszék továbbra is minden diplomáciai eszközt felhasznál az ukrajnai háború megállítására.

Ferenc pápa péntek reggel Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt fogadja a Vatikánban.

Ferenc pápának és Zelenszkijnek ez lesz a negyedik találkozója, a harmadik a Vatikánban, illetve a harmadik a háború kitörése óta. Első alkalommal az egyházfő 2020. február 8-án fogadta az ukrán elnököt a Vatikánban, még a Covid-járvány előtt. A háború kitörése napján telefonon egyeztettek, és azóta is több hívás történt Kijev és a Vatikán között a Vatican News hírportál beszámolója szerint.

Zelenszkij 2023. május 13-án látogatott a Vatikánba, amikor negyven percen keresztül tárgyalt a pápával. A találkozás helyszíne a lehető legegyszerűbb volt: a VI. Pálról elnevezett vatikáni audiencia-terem melletti szobában beszéltek. Akkor Ferenc pápa elkötelezte magát az Oroszországba szállított ukrán gyerekek hazatérése segítésében, valamint a hadifoglyok cseréjében.

A következő találkozó Puglia tartományban, a G7-es csoport idei júniusi csúcstalálkozóján volt, amelyen a pápa is részt vett.

Ferenc pápa a háború kitörése napján átment Oroszországnak a Vatikánnal szomszédos szentszéki nagykövetségére, hogy személyesen értesüljön a történtekről, és a konfliktus leállítását kérje.

Egy hónappal később, 2022. március 25-én Ukrajnát és Oroszországot Szűz Mária Szeplőtelen Szívének ajánlotta fel bűnbánati szertartás keretében. 2022 májusában békeközvetítőnek nevezte ki Matteo Zuppi bíborost, az olasz püspöki kar (Cei) elnökét, aki Kijevben, Moszkvában, Washingtonban és Pekingben is tárgyalt.

A Szentszék legmagasabb rangú tagja, Pietro Parolin bíboros, szentszéki államtitkár idén júliusban látogatott Ukrajnába, és Kijevben Zelenszkij elnökkel is találkozott.

Címlapról ajánljuk
NNGYK: újra tarol a koronavírus, már a minták is ezt mutatják

NNGYK: újra tarol a koronavírus, már a minták is ezt mutatják

Az előző héten akut légúti fertőzés tüneteivel 228 ezer, influenzaszerű megbetegedéssel pedig 18 600 fő fordult orvoshoz. Molnár Zsuzsanna, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ járványügyi és védőoltási osztályának vezetője.szerint ezek a számok jóval magasabbak, mint egy évvel ezelőtt ugyanebben az időszakban.

Orbán Viktor péntek reggel: a szerdai strasbourgi vita "rock and roll" volt

Terjedelmes interjút adott Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádiónak péntek reggel. Szerinte Strasbourgban annak a bejelentése történt meg szerdán, hogy meg akarják buktatni a magyar kormányt, és azt is megmondták, ki vezesse. De Orbán Viktor bejelentette "az ellenállást". Meghirdette a 2025-ben reményei szerint 3-6 százalékos gazdasági növekedést szavatoló gazdasági stratégiát, 3 elemet fel is fedett.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.11. péntek, 18:00
Lánszki Regő
az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára, országos főépítész
Mérsékelt eséssel indult a nap a magyar tőzsdén

Mérsékelt eséssel indult a nap a magyar tőzsdén

Az amerikai tőzsdék mérsékelt esésekkel zárták a pénteki kereskedést, az ázsiai részvénypiacokon azonban ma több irányadó index emelkedik, az európai tőzsdék mérsékelt elmozdulásokkal nyitottak, a magyar tőzsde kis mínuszban nyitott. Ma az inflációs adatoké a főszerep külföldön, valamint megkezdődik a negyedéves jelentési szezon, két amerikai nagybank is közzéteszi ma délután a számait, amelyek megadhatják az alaphangulatot a kereskedéshez.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 11. 07:04
×
×
×
×