eur:
393.44
usd:
356.49
bux:
72778.63
2024. szeptember 3. kedd Hilda
Italian police service divers on a rigid inflatable boat (RiB) near the the dive site for the Bayesian off the coast of Porticello, Sicily, on the third day of the search for six tourists missing after the luxury yacht Bayesian sank in a storm on Monday whilst moored around half a mile off the coast. The Italian Coastguard has not ruled out the possibility that those missing may still be alive, with experts speculating air pockets could have formed as the yacht sank. Picture date: Wednesday August 21, 2024. (Photo by Jonathan Brady/PA Images via Getty Images)
Nyitókép: Jonathan Brady/PA Images via Getty Images

Nyilvános a halottkém jelentése a Bayesian szuperjacht két áldozatának haláláról

Megtörtént a Szicília partjainál elsüllyedt luxusjacht, a Bayesian két áldozatának boncolása, miközben a hatóságok továbbra is többszörös emberölés és hanyagságból előidézett hajótörés okán nyomoznak mind a hajó kapitánya, mind pedig több legénységi tag ellen, de vádat még nem emeltek.

Elvégezték az első boncolást a Bayesian szuperjacht két áldozatánál. Összesen hét ember halt meg, amikor a Mike Lynch brit technológiai mágnás tulajdonában lévő luxushajó felborult az olaszországi Szicília partjainál, miután augusztus 19-én a kora reggeli órákban hirtelen heves vihar csapott le a térségre.

Chris Morvillo amerikai ügyvéd és felesége, Neda, az első áldozatok, akikről megállapították, hogy megfulladtak.

Morvillo tagja volt Lynch jogi csapatának abban a csalási ügyben, amely az Autonomy 2011-es, 11 milliárd dolláros (csaknem 4000 milliárd forint) adásvételével volt kapcsolatos. Az Autonomy társalapítóját, az 59 éves brit vállalkozót júniusban felmentették, és a jogi győzelem megünneplésére szervezte a hajóutat – írja az Index.

Hat áldozat, köztük Lynch és 18 éves lánya, Hannah, valamint Jonathan és Judy Bloomer utasok holttestét találták meg a roncsban a búvárok ötnapos kutatóakció után. A jacht szakácsát, Recaldo Thomast a katasztrófa utáni napon holtan találták a hajó közelében.

Lynch felesége, Angela Bacares 14 másik emberrel együtt túlélte a balesetet. A boncolást a palermói ügyészség által kijelölt halottkémek végezték, akik megerősítették az eredményeket.

A hajó egyik készítője szerint a Szicília partjainál elsüllyedt luxusjachtot úgy építették, hogy mindenféle időjárási körülménynek ellenálljon, így egyáltalán nem kizárt, hogy többszörös emberölés és hanyagságból előidézett hajótörés bűncselekménye valósult meg. Az olasz ügyészség vizsgálatot indított az 51 éves új-zélandi kapitány és a legénység több tagja ellen is (többek között a vihar éjszakáján őrként szolgáló matróz és a főgépész ellen). Egyelőre vádat még nem emeltek a tagok ellen, így elhagyhatták Olaszországot.

A roncsok kiemelése akár hónapokig is eltarthat – noha csak 50 méter mélyen nyugszanak –, és még egy környezeti katasztrófa sem kizárt, hiszen 18 ezer liter üzemanyag található a Bayesian tartályaiban, amelyet először biztonságosan le kellene csapolni, hogy megkezdhessék a roncsok kiemelését.

Címlapról ajánljuk
Bauer Bence: az AfD nem tud áttörni a politikai tűzfalon, a BSW viszont odakerült a kormányzás kapujába

Bauer Bence: az AfD nem tud áttörni a politikai tűzfalon, a BSW viszont odakerült a kormányzás kapujába

Bauer Bence, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézet igazgatója szerint a szövetségi kormányzat nem úgy értelmezte a tartományi választási eredményeket, hogy változtatnia kell a politikáján, hanem úgy, hogy azt csupán nem magyarázták el elég jól. Mindenesetre az AfD és az új BSW erősödése, különösen utóbbi lehetséges, CDU-val történő kormányzása jelentős ellentéteket hoz reflektorfénybe.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.03. kedd, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×