eur:
401.6
usd:
364.16
bux:
72649.8
2024. október 3. csütörtök Helga
Az orosz védelmi minisztérium 2024. szeptember 26-án közreadott videófelvételéről készített képen orosz katonák 122 milliméteres BM-21-es Grad rakéta-sorozatvetővel tüzelnek az ukrán állásokra egy nem megnevezett ukrajnai helyen.
Nyitókép: MTI/AP/o

Bejelentette Vuhledar elfoglalását az orosz védelmi minisztérium

Ellenőrzése alá vonta Vuhledar várost a donyecki régióban az orosz hadsereg - jelentette be csütörtök délután az orosz védelmi minisztérium.

A háború előtt mintegy 14 ezer lakosú, magaslaton elhelyezkedő bányaváros birtoklásáért a harcok 2022 márciusában kezdődtek el.

A csütörtöki orosz hadijelentés a hat ukrajnai frontszakasz közül négyről számolt be előretörésről. A védelmi tárca közölte, hogy Ukrajnában az orosz erők 16 ellentámadást vertek vissza, Kurszk megyében pedig két ellentámadási és öt, a határon át tervezett betörési kísérletet hiúsítottak meg. A "különleges hadművelet" övezetében a moszkvai összegzés szerint csaknem 2100 ukrán katona esett el vagy sebesült meg súlyosan, Kurszknál számuk meghaladta a 300-at.

Az orosz beszámoló az Ukrajnában az elmúlt nap folyamán megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között sorolt fel több, az ukrán hadiipart ellátó energetikai objektumot, egy drónokat gyártó és tároló létesítményt, tíz tábori lőszerraktárt, két harckocsit, hat páncélozott harcjárművet, egy nyugati gyártmányú 155 milliméteres önjáró és vontatott tarackot, négy amerikai ATACMS műveleti-harcászati rakétát, amerikai HIMARS sorozatvetők öt rakétáját továbbá 144 repülőgép típusú drónt, közülük 122-őt a "különleges hadművelet" övezetén kívül.

Az orosz védelmi minisztérium a Kurszk irányában elszenvedett ukrán anyagi veszteségek között sorolt fel még négy páncélozott harcjárművet is. Moszkva szerint a régióba betörő ukrán erők az augusztus 6-án indított támadásuk során több mint 19 850 embert, 135 harckocsit, 66 gyalogsági harcjárművet, 98 páncélozott személyszállító járművet, 864 páncélozott harcjárművet, 584 gépkocsit, 162 tüzérségi löveget és 33 sorozatvetőt veszítettek.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több más településéről is jelentettek csütörtökön ukrán tüzérségi és dróntámadást.

(Címlapképünk illusztráció.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.04. péntek, 18:00
Dezső Tamás
a Migrációkutató Intézet főigazgatója
Mínuszban zártak az amerikai tőzsdék a fontos adatok előtt

Mínuszban zártak az amerikai tőzsdék a fontos adatok előtt

Ma az ázsiai tőzsdéken vegyes volt a piaci hangulat, és nagy negatív fordulat volt látható a kínai ingatlanfejlesztőknél. Európára is átterjedt a mérsékelten negatív befektetői légkör, estek az indexek, aztán a nyitást követően a vezető amerikai indexek is süllyedtek. Ebben szerepe lehetett a vártnál erősebb amerikai ISM szolgáltatói BMI-nek is, ami lassabb Fed kamatcsökkentést vetít előre, és annak is, hogy az iráni rakétacsapások miatt Izrael az iráni olajlétesítmények elleni csapást egyeztet az Egyesült Államokkal. Az is lényeges lehetett még, hogy a pénteki, kiemelt jelentőségű átfogó amerikai munkaerőpiaci jelentés előtt óvatossabbak voltak a befektetők az új pozíciók felvételével.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×