eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 7. szombat Regina
Olaf Scholz német kancellár leadja szavazatát az európai parlamenti választásokon Potsdamban 2024. június 9-én.
Nyitókép: MTI/EPA/DPA pool/Kay Nietfeld

Olaf Scholz hihetetlenül bátor

Olaf Scholz német kancellár még a közelmúltbeli választási bukások után és a párton belüli kritikák ellenére is kitart amellett, hogy a 2025-ös szövetségi választáson kancellárjelölt legyen.

A Tagesspiegel című berlini lapban szombaton megjelent interjúban Olaf Scholz kijelentette: "Szilárd meggyőződésem, hogy az SPD-nek (a kormány legnagyobb erejét adó Német Szociáldemokrata Párt) és nekem olyan erős mandátumunk lesz 2025-ben, hogy mi vezethetjük a következő kormányt."

Arra a kérdésre, megengedné-e Boris Pistorius védelmi miniszternek, hogy induljon a kancellári posztért, ha arra a következtetésre jutna, hogy az SPD-nek nagyobb esélyei vannak vele, a kancellár azt válaszolta: "Boris Pistorius, mint sokan mások, azt szeretné, ha újra kancellárként indulnék". Olaf Scholz kijelentése azért is érdekes, mert felmérések szerint Boris Pistorius jelenleg a legnépszerűbb politikus Németországban.

Arra a kérdésre, hogy nem fárasztja-e még négy év kormányzás gondolata a Zöldekkel és a Szabad Demokratákkal, a kancellár azt mondta:

"Futó vagyok, és jó formában vagyok, ami szükséges",

majd a kormánykoalíció alacsony támogatottságára utalva hozzátette: "politikai pályafutásom során már nyertem választásokat, bár a felmérések nem ezt sugallták.”

A Bundestag-választásokat 2025. szeptember 28-án tartják, ami után új kormányt alakítanak és új kancellárt választanak Németországban. A legutóbbi felmérések szerint a kormánypárt (SPD, Zöldek és Szabad Demokraták) együttes támogatottsága 30 százalék körül mozog.

A múlt héten SPD eddigi legrosszabb választási eredményét érte el Türingiában és Szászországban, 6,1, illetve 7,3 százalékkal.

Címlapról ajánljuk
Balla Eszter: a Kaszás Attila-díj a közösségformáló munkámat is elismeri

Balla Eszter: a Kaszás Attila-díj a közösségformáló munkámat is elismeri

Váratlanul érte és nagy megtiszteltetésként éli meg, hogy a Kaszás Attila-díj idei elismertje lehet - mondta az InfoRádiónak Balla Eszter. A színművész a jó hangulatú közösségi létezés fontosságáról is beszélt, mert szerinte ez szorosan hozzátartozik a 2007-ben elhunyt színészről elnevezett díj szellemiségéhez.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×