eur:
394.47
usd:
355.78
bux:
72297.19
2024. szeptember 6. péntek Zakariás
Man in prison hands of behind hold Steel cage jail bars. offender criminal locked in jail.
Nyitókép: Rattankun Thongbun/Getty Images

Olaszország a magyar börtönviszonyok miatt nem adja ki az egyik antifa támadót

Habár tavaly elindult az eljárás az antifa-támadások vádlottjaival szemben a Fővárosi Törvényszéken, egy feltételezett elkövetőt nem ad ki Olaszország, mert szerintük nem megfelelőek az itteni börtönkörülmények.

Csökkent az érdeklődés a budapesti antifa-támadások tárgyalásai iránt a Fővárosi Törvényszéken, ám nem csak a hallgatók száma apadt, hanem a vádlottak padja is üresen áll - írja az Index.

Sós József bíró még az ülés elején leszögezte, hogy Ilaria Salis EP-mandátuma miatt az eljárást ellene felfüggesztette a törvényszék. Amennyiben az Európai Parlament megtagadja a mentelmi jogának a kiadását, akkor az eljárást meg is szüntetik ellene. A másodrendű vádlott, Tobias E. még az előkészítő ülésen elismerte a bűnösségét, a harmadrendű német nőnek pedig engedélyezte a bíróság a távolmaradását. Így jelenleg csak utóbbi ellen zajlik a bírósági eljárás a Fővárosi Törvényszéken - írja a lap.

A tanácselnök jelezte, hogy válasz érkezett az olasz hatóságoktól Gabriele Marchesi ügyében, aki ellen jelenleg is súlyos testi sértés miatt van körözés és nemzetközi elfogatóparancs kiadva:

a férfit házi őrizetben tartják fogva, és egy darabig ott is marad, ugyanis az olasz vélemény szerint nem megfelelőek a körülmények a magyar börtönökben, ezért megtagadják a kiadatást.

Így ellene várhatóan a távollétében emelhet vádat az ügyészség.

Tobias E. korábban az ügy másodrendű vádlottja volt, mostanra azonban tanúként idézte a törvényszék a szeptemberi tárgyalásra. A férfi ellen a Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletet hozott, és még idén decemberben szabadulhat. Most videóhívással kapcsolódott be a meghallgatásra, a tököli börtön egyik szobájában ülve válaszolt a kérdésekre.

Ügyvédje még a meghallgatás előtt felhívta rá a figyelmet, hogy Németország nem ismeri el a kettős büntetés tilalmát a bűnszervezettel kapcsolatban, így vélhetően emiatt is vádat emel a férfi ellen a német bíróság, hiába Magyarországon történt a bűncselekmény. Erre hivatkozva Tobias E. megtagadta a vallomástételt, csak annyit válaszolt, hogy miután szabadul, Berlinbe szeretne visszamenni. Csupán annyit ismert el, hogy ismeri a harmadrendű vádlottat, baráti viszonyban vannak.

Korábban tett vallomása szerint a kitörés napjára érkezett Budapestre, ám úgy tudta, hogy a magánrendőrség tagjai követik őt, és a szélsőjobboldaliakkal együtt szélsőbaloldaliakra vadásztak, ezért menekült el metróval majd taxival

- írja a lap. A támadásban való részvételét tagadta.

Ilaria Salis és az ügy harmadrendű német női vádlottja nem ismerte be az ellenük felhozott vádakat, így az ő esetükben tárgyalásra utalta az ügyet a bíró. Egyedül a másodrendű vádlott német férfi ismerte el a vádakat az előkészítő ülésen, így már aznap ítéletet hozhatott a tanácselnök.

A Fővárosi Törvényszék bűnösnek mondta ki bűnszervezetben való részvétel bűntettében, három év fegyházbüntetésre ítélte, valamint a határozatban öt évre ki is utasították Magyarország területéről. Feltételesen a büntetés letöltésének kétharmadakor szabadulhat. A döntés végül nem lett jogerős, mivel az ellen az ügyészség súlyosbításért, míg a vádlott enyhítésért fellebbezett. A Fővárosi Ítélőtábla esetében a következő héten hozhat ítéletet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×