eur:
393
usd:
354.58
bux:
72201.96
2024. szeptember 5. csütörtök Lőrinc, Viktor
Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter interjút ad a The Associated Press amerikai hírügynökség újságírójának Kijevben 2022. december 26-án.
Nyitókép: Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter interjút ad a The Associated Press amerikai hírügynökség újságírójának Kijevben 2022. december 26-án. MTI/AP/Efrem Lukackij

Volodimir Zelenszkij saját helyettesét ülteti a külügyminiszteri székbe

Az ukrán parlament csütörtökön jóváhagyta Dmitro Kuleba külügyminiszter lemondását, az államfő pedig Andrij Szibihát, a tárcavezető eddigi helyettesét jelöli a posztra.

A parlament felmentette Dmitro Kulebát a külügyminiszteri tisztségből – írta Jaroszlav Zseleznyak parlamenti képviselő a Telegramon. A 450 fős törvényhozásban 240 képviselő támogatta Kuleba távozását. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a külügyminiszter eddigi első helyettesét, Andrij Szibihát jelöli a tárca élére.

A 43 éves Kuleba nagyszabású kormányátalakítás részeként szerdán nyújtotta be lemondását. Korábban öt másik miniszter és miniszterelnök-helyettes, valamint az állami vagyonkezelő vezetője felmentését kérte a parlamenttől.

Zelenszkij szerint a személycserékre Ukrajna kormányának megerősítése érdekében van szükség. „Az ősz rendkívül fontos lesz. Állami intézményeinket meg kell erősíteni olyan módon, hogy Ukrajna el tudjon érni minden szükséges eredményt” – hangoztatta korábban az államfő.

Címlapról ajánljuk
Azonnali kitoloncolások: kemény ultimátumot intézett a kormányhoz a CDU elnöke

Azonnali kitoloncolások: kemény ultimátumot intézett a kormányhoz a CDU elnöke

A tartományi választások után a hét elején úgy tűnt, hogy közös nevezőre juthat az illegális bevándorlás szigorításáról a három kormánypárt, valamint az ellenzék vezető erejének számító CDU/CSU. A tárgyalóasztal mellől még óvatos derűlátással álltak fel, Friedrich Merz azonban váratlan kijelentést tett.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.05. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
Vihar előtti csend a tőzsdéken

Vihar előtti csend a tőzsdéken

A hét korábbi részében látott eladási hullám után mostanra inkább megnyugvás látszik a tőzsdéken. Az amerikai indexek tegnap vegyesen teljesítettek, míg Ázsiában szintén felemások voltak a mozgások, egyedül a japán piac került nagyobb mínuszba a kamatemelési várakozásokra ráerősítő júliusi bérstatisztikákat követően. Ami az európai tőzsdéket illeti, a globális hangulattal összhangban itt is oldalaznak a vezető indexek. Nincs ma hiány makroadatokból, itthonról és az EU-ból kiskereskedelmi statisztikák jöttek, míg az Egyesült Államokban többek között az ADP-munkanélküliség számait közölték. Az igazán fontos NFP munkaerőpiaci statisztika holnap érkezik az USA-ból.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 5. 17:15
×
×
×
×