eur:
392.91
usd:
355.66
bux:
72865.31
2024. szeptember 1. vasárnap Egon, Egyed
2022. november 7-én közreadott képen ukrán katonák amerikai nagy mozgékonyságú rakétatüzérségi rendszerrel (HIMARS) tüzelnek a Herszoni területen november 5-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Hannibal Hanschke

HIMARS-ok érkeznek Magyarország közelébe

Horvátország nagy mozgékonyságú tüzérségi rakétarendszereket (HIMARS) vásárol az Egyesült Államoktól - írta a Vecernji List című horvát napilap vasárnap a horvát védelmi minisztérium közleménye alapján.

A minisztérium közleménye szerint az amerikai külügyminisztérium jóváhagyta nyolc HIMARS M142 amerikai gyártmányú nagy hatótávolságú rakéta-sorozatvető eladását Horvátországban 390 millió dollár értékben.

"A végleges összeg azonban 300 millió dollár lesz, mert a 390 millió dollár az érték maximális meghatározása volt" - írták, hozzátéve, hogy a minisztérium az év végére várhatóan aláírja a megállapodást Washingtonnal.

A jóváhagyás újabb bizonyítéka annak, hogy Zágráb folyamatosan és elkötelezetten fektet a horvát hadsereg modernizálásába a legújabb technológiák megvásárlásával - hangsúlyozta a tárca.

A horvát lap emlékeztetett: Európában HIMARS rakétarendszerekkel csak Ukrajna, Lengyelország és Románia rendelkezik.

Címlapról ajánljuk
Kapnának egy brexitkerülő kiskaput a fiatalok

Kapnának egy brexitkerülő kiskaput a fiatalok

A fiatalok utazási könnyítéséről szóló – és a brexit-korlátozásokat részben ellensúlyozó – különalkun dolgozik az EU és Nagy-Britannia. A téma Keir Starmer új brit kormányfő európai körútja kapcsán merült fel.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
Lángokban állt a moszkvai olajfinomító ukrán drónok miatt, új célpontokat találtak az oroszok Ukrajnában – Háborús híreink vasárnap

Lángokban állt a moszkvai olajfinomító ukrán drónok miatt, új célpontokat találtak az oroszok Ukrajnában – Háborús híreink vasárnap

Legalább 158 ukrán drónt leszedett az orosz légvédelem szombatról vasárnapra virradó éjjel, és állítólag ezek lehulló darabjai okozták Moszkva dél-keleti részén az olajfinomítóban a tüzet, amelyet vasárnap reggel az orosz hatóságok a komplexitása miatt a legmagasabb riasztási fokozatba soroltak. Ukrán drónok a Közép-Oroszország ellátása szempontjából kulcsfontosságú konakovói és a kashirai áramtermelő egységeket is támadták drónokkal. Közben az ukrán légvédelem is rengeteg feladatot kapott az éjjel, többek között a szumi régióban, és a jelek szerint az orosz támadások új célpontokat találtak: az ukrán gabonát, illetve a mezőgazdasági termékek logisztikai bázisait. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombat esti videójában ismét azt szorgalmazta, hogy a nyugati hatalmak oldják fel a területi korlátozást, és így mélyen Oroszországon belül támadhassák az orosz rakéták indító állásait. Háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 1. 13:14
×
×
×
×